Alpamayo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Alpamayo Dağı sayfasından yönlendirildi)
Alpamayo
Alpamayo üzerinde iki tırmanış grubu
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik5.947 m
Koordinatlar08.55° G, 77.42° B 
Coğrafya
KonumPeru
Tırmanma
İlk tırmanan19 Haziran 1957, G. Hauser, B. Huhn, F. Knauss ve H. Wiedmann
En kolay rotaFerrari Rotası

Alpamayo, Peru'nun, Cordillera Blanca dağ sırasında, 5.947 m yüksekliğinde, Dünya'nın en güzel dağlarında biri olarak kabul edilir.

Uzak ve zor geçit veren konumu sebebiyle bu çoğu zaman buz ve kardan yamuk şeklini andıran dağ, Avrupa'daki dağcılar tarafından geç tanındı. Üç başarısız Avrupa kaynaklı bilimsel gezi sonrasında (Avusturya 1936, İsviçre 1948, Fransa-Belçika 1951) nihayet 19 Haziran 1957'de ilk tırmanış başarılmıştır. Alman tırmanıcılar Günther Hauser, Bernhard Huhn, Frieder Knauss ve Horst Wiedmann güney sırtı üzerinden zirveye ulaşmışlardır.

En kolay tırmanma yolu ise 1975 yılında güneybatı duvarından açılan Ferrari-Rotası'dır. Bu rota ismini , buradan ilk giden Casimiro Ferrari 'den alır. Ferrari 1975 yılında, D.Borgonovo, P. Castelnovo, Pino Negri, Sandro Liati ve Angelo Zoia ile beraber dağa karşı bu zaferi kazanabilmiştir.

İlk tırmanıcılardan biri olan Günther Hauser, dönüşünden sonra Alpamayo ile ilgili izlenimlerini şu sözlerle tasvir eder.

"Sadece hayatında hiç dağ görmemiş çocukların onu çizme cesaretini gösterebileceği rüya gibi bir dağ, kuzey Cordillera Blanca'nın vadileri üzerinden yükselir. Bu Alpamayo'dur, rüya değil bilakis gerçek . Bir yanından ,aynı boyutlarda yukarı dikleşen bir piramit olarak görünür. Alpamayo'nun diğer yüzü , yamuk şeklindeki güneybatı duvarı daha da güzeldir. Bu yönden dağ beyaz bir katedral gibi görünür".

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]