Aleksander Čeferin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aleksander Čeferin
7. UEFA Başkanı
Görevde
Makama geliş
14 Eylül 2016
Yerine geldiği Michel Platini
Kişisel bilgiler
Doğum Aleksander Čeferin
13 Ekim 1967 (56 yaşında)
Bitirdiği okul Ljubljana Üniversitesi
Mesleği Avukat

Aleksander Čeferin (d. 13 Ekim 1967, Ljubljana, Slovenya) Sloven futbol yöneticisi. 2011 ve 2016 tarihler arasında Sloven futbol federasyonu (NZS) başkanı. Avukat olan Čeferin 14 Eylül 2016 tarihinde UEFA Başkanı seçildi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1991 yılında Ljubljana Üniversitesi'nden hukuk bölümünden mezun olduktan sonra, ailesinin hukuk bürosunda ağırlıklı olarak spor kulüpleri ve sporcuları temsil etti. Daha sonra firmanın yönetimini babasından devraldı.

Görev[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılında Čeferin, amatör kulüp FC Ljubljana Lawyers'ın icra kurulu üyesi oldu. 2006 ve 2011 yılları arasında NK Olimpija Ljubljana üyesiydi.

2011'de Čeferin, Slovenya Futbol Federasyonu Başkanı seçildi. 2011 ve 2016 yılları arasında UEFA Hukuk İşleri Komitesi'nin ikinci ve üçüncü başkan yardımcılığını yaptı.

Norveçli futbol dergisi Josimar'dan gazeteciler, özgeçmişinde henüz açıklığa kavuşmamış çelişkiler keşfetti. Slovenya tüzüğüne göre, dernek başkanlığını devralmadan önce bir futbol kulübünün yönetim kurulunda yeterince uzun süre aktif olup olmadığı konusunda şüpheler var. Futsal kulübü KMN Svea Lesna Litija ile ilişkisi de sorgulandı.

UEFA Başkanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Eylül 2016'da Čeferin, UEFA'nın yedinci Başkanı seçildi. Bu onu otomatik olarak FIFA Başkan Yardımcısı yaptı. Atina'daki UEFA Kongresi'nde 42 oy alırken, rakibi Hollandalı Michael van Praag 13 oy aldı. Seçimde diğerleri arasındaydı. DFB ve eski UEFA genel sekreteri ve şu anki FIFA patronu Gianni Infantino tarafından destekleniyor.

Nisan 2017'de, UEFA başkanlığı ve UEFA İcra Komitesi üyeliği için bir zaman sınırlaması getirilmesi de dahil olmak üzere, iyi yönetişim alanında Čeferin'den bazı reform önerileri kabul edildi. Ayrıca, o zamandan beri İcra Komitesi adayları, ulusal derneklerinde lider bir rol (Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter veya CEO) almak zorunda kaldılar.

Čeferin ayrıca, 2009 yılından beri yürürlükte olan mali fair play önlemlerinin sıkılaştırılması lehine defalarca konuştu. 7 Şubat 2019'da dört yıllık göreve tekrar seçildi.

Spordaki Pozisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Basında çıkan haberlere göre, Čeferin İskandinavya'nın EM 2028 teklifini destekliyor. Buna karşılık, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Norveç'in erken bir aşamada Čeferin'in halkına destek verdikleri söyleniyor. Bu anlaşmanın Gianni Infantino ve danışmanı Norveçli Kjetil Siem'in arabuluculuğuyla gerçekleştiği söyleniyor.

Čeferin, eskiden olduğu gibi 16 takım yerine 24 takımla Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaya devam etmek istiyor. Öte yandan, futbol dünya şampiyonalarında katılımcıların sahasında 40 ülkeye çıkması amaçlanan bir artıştan şüpheleniyor. Bir önceki UEFA Şampiyonlar Ligi ile rekabet edecek bir Avrupa süper ligi fikrini "UEFA'ya karşı bir savaş" olarak nitelendirdi.

Čeferin, Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinin New York gibi diğer kıtalara taşınmasını önerdi. Bu hemen eleştiriyle karşılaştı.

Özel Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleksander Čeferin evli ve üç çocuk babasıdır. Futbol, futsal, karate ve motor sporları sporlarında aktif bir katılımcıdır. Slovence dışında İngilizce, İtalyanca, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça da konuşmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]

  1. ^ "Odvetniška družba Čeferin". Odvetniška pisarna Čeferin (Slovence). 14 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021.