Akbabanın Üç Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Akbabanın Üç Günü (film) sayfasından yönlendirildi)
Akbabanın Üç Günü
Three Days of the Condor
"Akbabanın Üç Günü" (Three Days of the Condor) filminin özgün sinema afişi
YönetmenSydney Pollack
YapımcıStanley Schneider
SenaristLorenzo Semple Jr.
David Rayfiel
James Grady (roman)
OyuncularRobert Redford
Faye Dunaway
Cliff Robertson
Max von Sydow
MüzikDave Grusin
Görüntü yönetmeniOwen Roizman
KurguDon Guidice
StüdyoDino De Laurentiis Company
Paramount Pictures
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüGerilim,dram
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1975
Çıkış tarih(ler)i24 Eylül 1975 New York
Şubat 1977 Türkiye
Süre117 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce,Fransızca
Diğer adlarıAkbabanın Üç Günü (Türkiye)
Les Trois Jours du Condor(Fransa)
I Tre Giorni del Condor (İtalya)
Los Tres Días del Cóndor(İspanya)
Die Drei Tage des Condor (Almanya)
Robert Redford filmin bir sahnesinde.

Akbabanın Üç Günü 1975 ABD yapımı politik gerilim filmidir. Özgün adı Three Days of the Condor dur.

Amerikalı gerilim romanları yazarı James Grady'nin 1974 tarihli Six Days of the Condor (Türkçe anlamı:Akbabanın altı günü) adlı romanından senaryosunu Lorenzo Semple Jr. ve David Rayfiel'in birlikte uyarlayıp yazdıkları fimin yönetmeni Sydney Pollack'tır. Başlıca rollerinde Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow, John Houseman ve Addison Powell oynamışlardır. James Grady'nin romanı Türkiye'de 1974'te Aziz Üstel'in çevirisiyle Leş Kargaları adıyla "Altın Kitaplar"'dan çıkmıştı.

"Paranoid gerilim" veya "Komplo gerilim" türüne de sokulabilen bu filmde CIA'in dünyada yayınlanmış bütün kitap ve dergileri okuyup tarama görevi verilmiş bir yan kuruluşunda görevli "Akbaba" kod adlı memurunun bir yemek molası dönüşünde bürodaki tüm iş arkadaşlarının katledilmiş olduğunu görüp bir yandan kendi hayatını kurtarmak için kaçarken, bir yandan da olayları çözmek için yaptığı araştırmada örgütün sanıldığından da karmaşık ve yozlaşmış yapısını, ayrıca örgüt içinde başka bir örgütün de faaliyette olduğunu keşfetmesi anlatılmaktadır. Vietnam Savaşı ve Watergate Skandalı'nın hemen sonrasında su yüzüne çıkan ABD hükûmetinin faaliyetlerindeki ahlaki belirsizlik ve bunun toplum üzerinde yarattığı kuşkular hala tazeliğini korurken çekilmiş olması filmi daha da gerçekçi ve inandırıcı yapmaktadır. Çeşitli festival ve yarışmalarda 5 ödül kazanan film 1976'da "En iyi kurgu" dalında Oscar'a, "En iyi kadın oyuncu" (Faye Dunaway) dalında da Altın Küre'ye aday gösterilmişti. Filmin özgün müziğini yapan Dave Grusin de bu çalışması ile 1977 yılında Grammy ödülüne aday gösterilmişti.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod adı "Akbaba" olan Joseph Turner (Robert Redford) CIA'in yan kuruluşlarından birinin New York'taki gösterişsiz ofisinde çalışan alt düzey memurlardan biridir. "Amerikan Edebiyat ve Tarih Araştırmaları Derneği" adı altında kamufle edilmiş bu CIA ofisinde Açık kaynak istihbaratı (Open Source Intelligence, OSINT)[1] yapılmaktadır, yani dünyada yayınlanmış tüm roman, dergi ve gazeteler ayrım yapılmaksızın okunmakta, taranmakta ve bunların içinde gizli anlamlar, mesajlar ve olağan dışı fikirler aranmaktadır. Görevi gereği Turner yakın zamanda ucuz bir gerilim romanını analiz etmiş ve dikkatini çeken bazı tuhaflıklara vurgu yapan raporunu CIA'deki üstlerine iletmiştir. Adeta bir sosyal kulüp havasındaki bu küçük ofiste çalışan az sayıdaki memur, aktif görevdeki CIA ajanlarından çok farklıdırlar, rahat ve disiplinden oldukça uzak bir çalışma tempoları vardır. Raporuna cevap beklediği günlerden birinde Turner öğlen yemeklerini almak için dışarı çıktığında ofisi basan bir grup silahlı adam çalışanların altısını da soğukkanlılıkla katleder. Turner geri döndüğünde gördüğü manzara karşısında dehşete düşer, kendi hayatının da tehlike altında olduğunu anlayarak özel acil hattan üstlerini arar. Birinci amiri olan Higgins (Cliff Robertson) ile buluşmaya gitiğinde üzerine ateş açılır. Artık teşkilatta güvenebileceği kimse kalmadığının farkına varan Turner, olan biteni anlayabilmek için olaylarla ilgisi olmayan Kathy Hale adlı bir kadını (Faye Dunaway) evinde rehin tutarak, Higgins'le kedi fare oyunu oynamaya başlar ve sonunda CIA içinde başka bir CIA daha olduğunu keşfeder. Turner'ın raporu bu teşkilatın gizliden planladığı, olası bir petrol krizi durumunda Ortadoğu'yu işgal etme programına sekte vurmuştur ve bu raporla ilintili herkesin yok edilmesi gerekmektedir. Turner bu örgüt içindeki örgütün tepesindeki kişiye ulaşır ancak arkadaşlarını da katleden kiralık katil Joubert (Max von Sydow) buraya da gelir ama sürpriz bir şekilde Turner'ı değil de örgütün başkanını öldürür, çünkü anlaşma değişmiştir ve artık tekrar CIA için çalışmaktadır. Turner'a da hala bir hedef olduğunu söyler ve kendi güvenliği için ülkeyi terketmesi tavsiyesinde bulunur. Yurtsever bir insan olan Turner ülkeyi terkedemeyeceğini söyler ve son çare olarak olayları özgür basına anlatarak örgütün kirli çamaşırlarını kamuoyu önünde ortaya dökmeye karar verir ve The New York Times gazetesine gider.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert Redford Joseph Turner / kod adı "The Condor"(Akbaba)
Faye Dunaway Kathy Hale
Cliff Robertson J. Higgins
Max von Sydow G. Joubert
John Houseman Mr. Wabash
Addison Powell Leonard Atwood
Walter McGinn Sam Barber
Tina Chen Janice Chon
Michael Kane S.W. Wicks
Don McHenry Dr. Ferdinand Lappe
Michael B. Miller Fowler
Jess Osuna Binbaşı
Dino Narizzano Harold
Helen Stenborg Mrs. Edwina Russell
Patrick Gorman Martin
Hansford Rowe Jennings /Hansford Rolle
Carlin Glynn Mae Barber
Hank Garrett Postacı
Arthur French Kurye

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eski CIA yöneticilerinden Richard Helms filmde "Akbaba" rolündeki Robert Redford'a danışmanlık yapmıştı.[2]

Benzer Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazandığı Ödüller

Adaylıkları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ en:Open Source Intelligence Açık Kaynak İstihbaratı hakkında bilgi
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]