Afrika'da açlık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Afrika'daki açlık sayfasından yönlendirildi)
Afrika'da yaşanan açlık ve kötü beslenmenin doğurduğu sonuçlardan özellikle çocuklar etkilenmektedir. Fotoğraf, 1960'larda Nijerya İç Savaşı sırasında çekilmiştir.

Afrika'daki açlık, Afrika genelinde egemen olan açlık sorunu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika kıtasındaki ülkeler 15. yüzyılda Portekizli denizcilerin kıtaya ayak basmasıyla Portekiz, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya gibi ülkelerin arasında sömürgeler olarak bölünmüş, bu durum çeşitli Afrika ülkelerinde 1970'lere kadar devam etmiştir.

Çoğu Afrika ülkesinin sınırları, sömürgeci devletler tarafından masa başında cetvelle çizilmiştir. Bu durum, Afrika'da yıllarca süren iç çatışmalar ve sınır savaşlarına sebep olmuş, bu da Afrika'daki açlığı ve yoksulluğu artırmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Sömürgeciler daha kolay yönetebilmek için Afrika ülkelerinde daima azınlıkları ve muhalefetleri desteklemiş, ayrımcılık yapmış (örn. Apartheid rejimi), bu da bir süre sonra soykırımlara neden olmuştur (örn. Ruanda soykırımı).

Afrika ülkeleri bağımsızlıklarını ilan etmelerine rağmen çoğu halk hala sömürüldükleri ülkenin dilini konuşmakta ve ekonomik olarak onlara bağlı yaşamaktadır. Ayrıca, "yeni sömürgecilik" bu ülkeleri çeşitli yollarla sömürgeci devletlere bağlı tutmakta ve dış borçlarını IMF yardımıyla artırmaktadır.