Afacan Beşler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Afacan Beşler
The Famous Five
Afacan Beşler serisinin ilk kitabının ilk baskısı
YazarEnid Blyton
ÇevirmenlerEce Budayıcıoğlu
Yeliz Üslü
Yener Bayramoğlu
Serdar Soydan
Bige Turan
Engin Karadeniz
Özgür Türkcan
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
Konular3 Kardeş, Kuzeni ve Kuzenin Köpeği ile Maceraları
TürGençlik/Çocuk edebiyatı
Yayım1940'lar (özgün)
1980'ler (Türkçe)
YayımcıHodder & Stoughton, Artemis Yayınları
Afacan Beşler serisi
Afacan Beşler Afacan Beşler Define adasında

Afacan Beşler (orijinal adı: İngilizce: The Famous Five) Enid Blyton tarafından yazılan çocuk kitapları serisidir. Toplam yirmi bir kitaptan oluşan serinin tamamı Türkçeye çevrilmiştir. Seride kurgusal üç kardeş, bir kuzen ve bir köpeğin atıldığı maceralar birbirinden bağımsız hikâye örgüleriyle kitaplarda anlatılmaktadır. Aynı isimle bir de çizgi film serisi de bulunmaktadır.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplam yirmi bir kitaptan oluşan serideki eserler kronolojik sıraya göre:[1]

  1. Five on a Treasure Island (1942) Afacan Beşler Define Adasında
  2. Five Go Adventuring Again (1943) Afacan Beşler Macera Peşinde
  3. Five Run Away Together (1944) Afacan Beşler Kaçıyor
  4. Five Go to Smuggler's Top (1945) Afacan Beşler Kaçakçılar Tepesinde
  5. Five Go Off in a Caravan (1946) Afacan Beşler Karavanla Seyahate Çıkıyor
  6. Five on Kirrin Island Again (1947) Afacan Beşler Yine Adada
  7. Five Go Off to Camp (1948) Afacan Beşler Kampa Gidiyor
  8. Five Get Into Trouble (1949) Afacan Beşler Başları Belada
  9. Five Fall Into Adventure (1950) Afacan Beşler Maceranın Göbeğinde
  10. Five on a Hike Together (1951) Afacan Beşler Gezintiye Çıkıyor
  11. Five Have a Wonderful Time (1952) Afacan Beşler Harika Vakit Geçiriyor
  12. Five Go Down to the Sea (1953) Afacan Beşler Denizler Altında
  13. Five Go to Mystery Moor (1954) Afacan Beşler Esrarlı Bölgede
  14. Five Have Plenty of Fun (1955) Afacan Beşler Çok Eğleniyor
  15. Five on a Secret Trail (1956) Afacan Beşler Gizli Takipte
  16. Five Go to Billycock Hill (1957) Afacan Beşler Tepede
  17. Five Get Into a Fix (1958) Afacan Beşler Zor Durumda
  18. Five on Finniston Farm (1959) Afacan Beşler Çiftlikte
  19. Five Go to Demon's Rocks (1960) Afacan Beşler Şeytan Kayalıklarında
  20. Five Have a Mystery to Solve (1962) Afacan Beşler Gizem Peşinde
  21. Five Are Together Again (1962) Afacan Beşler Yine Beraber

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Julian, Dick ve Anne üç kardeştir. En büyükleri olan Julian akıllı ve mantıklı bir oğlandır. Kardeşi Dick de en az onun kadar uyumlu bir çocuktur. Kardeşlerin en küçüğü olan Anne ise daima ağabeylerinin koruması altındadır. Üç kardeşin anne ve babası İskoçya’ya baş başa tatile gitmeye karar verince, çocuklara gün doğar. Onlar da ilk defa tek başlarına tatil yapabileceklerdir. Babalarının önerisiyle Quentin amcalarının yanına gitmeleri kararlaştırılır. Çocuklar, huysuz bir bilim insanı olan amcalarının evine gittiklerinde, en az onun kadar huysuz kuzenleri George’la da tanışırlar. Asıl adı Georgina olan bu kuzen, adından da anlaşılacağı gibi aslında bir kız çocuğudur. Gelin görün ki, oğlan kılığında dolanmakta ve kendisine “George” diye hitap etmeyenlerle konuşmamakta ısrarlıdır. İnatçı, dediğim dedik, başına buyruk, sözünün eri ve oğlan çocuklarıyla boy ölçüşecek kadar cesur bir çocuktur George. George’un en büyük gurur kaynağı annesinin ailesine ait olan “Kirrin Adası”dır. Yaşadıkları Kirrin Koyu’nun tam ortasındaki bu ufacık adacığı annesi George’a armağan etmiştir. George’un hayatta vazgeçemediği bir diğer şeyse sevgili köpeği Timothy'dir. Kitaplarda bu beş afacanın maceraları anlatılmaktadır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Julian
    Julian Dick ve Anne'in ağabeyi ve grubun en büyük üyesidir. Uzun boylu, güçlü ve akıllı olması yanı sıra bakıcı ve sorumludur. Zekası ve güvenilirliği genellikle Teyze Fanny tarafından onaylanır. Grubun lideridir. Küçük kız kardeşi Anne'e karşı çok koruyucudur. Serinin başında, Julian 12 yaşındadır.
    Dick
    Dick terbiyeli ve mizah anlayışına sahiptir, aynı zamanda güvenilirdir. Serinin başında 11 yaşındadır. Dick Anne'e bakmakla yükümlüdür ve o üzüldüğünde onu mutlu etmek için elinden geleni yapar. Maceralarda akıllıca kararlar vererek kahraman rolü üstlenir.
    George
    Georgina bir kız çocuğudur ama insanların ona “George” demesi konusunda ısrar eder. Serinin başında kuzeni Dick ile aynı yaşta, 11 yaşındadır. Kısa saçları ve erkek çocuğu giysileri ile o genellikle erkek çocuğu sanılır. Babası, Quentin gibi, George'de ateşli bir öfke vardır. Kavgacı,inatçıdır ve sevdiklerine karşı çok sadıktır. Bazen son derece inatçı davranır ve kuzenleri gibi annesi için sorunlara neden olur. Timothy (Timmy) isimli köpeğini ona çok sadıktır. Bir röportajda Enid, George karakterinde kendinden ilham aldığını itiraf etmiştir.
    Anne
    Anne grubun en küçük üyesidir ve genellikle kamp tatilleri sırasında ev işleri ile ilgilenir. Maceralar sırasında diğerlerine göre daha fazla korkar ve diğerleri kadar macera yaşamaktan hoşlanmaz. Serinin ilk kitabında 10 yaşındadır. Küçük bir kız olarak, genelde kaçmak ister, ancak sonuçta o da diğerleri gibi cesur ve becerikli olduğunu gösterir. Planlama, organize etme ve yemek hazırlama gibi şeyler yapmayı sever ve mağara, ev, çadır veya karavan neresi olursa orayı temiz ve düzenli tutar.
    Timothy (Timmy veya Tim)
    Timothy, George'nin sadık bir köpeğidir. Timmy sadık, çok zeki, sevecen ve özellikle George'ye sadık bir melez köpektir. Pek çok kez çocuklara fiziksel bir koruma sağlar. Grubun beşinci ve son üyesidir.
    Jo, çingene kız
    Zeki ancak vahşi Jo, pek çok macerada Beşliye katılır. Yaklaşık olarak diğer çocuklar ile aynı yaştadır. O da George gibi erkek fatmadır. Annesi ve babası sirk işletirler, ancak hırsızlık suçuyla hapsedilirler.
    Frances teyze
    Frances, George'un annesi ve Dick, Julian ve Anne'in teyzesidir. Dick, Julian ve Anne genelde Fanny teyze derler Seri boyunca çocukların başlıca anne figürüdür.
    Amca Quentin
    Fanny'nin kocası ve George'nin babasıdır. Ünlü bir bilim adamıdır ve çocukların maceralarında birkaç kez kaçırır veya rehin tutulur. Okul tatillerinde çocuklara biraz tolerans gösterir. Ailesini sever ve kızıyla son derece gurur duyar. Serinin ilk kitabında, Julian, Dick ve Anne'in babasının kardeşi olar kurgulanmıştır.
    Joanna
    Joanna George'un evindeki bayan yardımcıdır. Amca Quentin ve Teyze Fanny bir yere gittiğin kurgulanan son derece iyi yürekli bir kadındır. Genelde “Joan” olarak anılır.
    Trueboy
    16. kitapta hikâyeye dahil olur daha sonra 18. kitapta da görülmektedir. Amca Quentin'in yardımcısıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 9 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Serinin kitapları