İçeriğe atla

Adalar, Eskişehir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adalar'dan bir görüntü

Adalar, Eskişehir'de Atatürk Caddesi Köprüsü ile Köprübaşı Köprüsü arasında kalan Porsuk Çayı kenarındaki bölgeye verilen isim.[1]

Şair Fuzuli Caddesi, Atatürk Caddesi ve Porsuk Çayı arasında bulunan bölgenin tamamı eski dönemlerde şehrin tanınmış ailelerinden birine ait olmuş ve "Yalaman Adası" olarak anılmaya başlanmıştır. Bu bölgenin Porsuk kenarı bir gezi ve eğlence bölgesine dönüşmeye başladıktan sonra ise "Adalar" olarak isimlendirilmeye başlanmıştır.[1]

Porsuk kenarında 1960'lı yıllarda bulunan yazlık sinemaların yerine 1970'li yıllarda gazinolar ve 1980'li yıllarda da lunaparklar yapılmıştır. 1980'li yılların sonuna doğru ise lunaparkların yerine kafeler yapılmıştır.

Porsuk Çayı'nın bu bölgesinde yapılan kayık gezintileri bir sanayi tesisinin kimyasal atıkları ve şehrin kanalizasyon suyu ile kirlenmesinden dolayı 1980'lerin sonunda son bulmuş ama şehrin kanalizasyon altyapısının çözülmesi ve çayın ıslahından sonra da bu gelenek tekrar canlandırılmamıştır.

Ancak son yıllarda yapılan ıslah çalışmaları ve çevre düzenlemesi ile, bugün Porsuk Çayı'nın şehir merkezinden geçen kısmında gondollar ve gezi tekneleri halkın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca Eskişehir Otogarı'nın tam karşısında Kent Park adı altında bir park ve bu park içerisinde Porsuk Çayı'nın bir kolu üzerinde yapay plaj ve gölet oluşturulmuştur.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ a b "Adalar". eskisehir.ktb.gov.tr. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024.