Acme Corporation

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Acme şirketi sayfasından yönlendirildi)
Acme örslerinin İngilizce bir reklamı.

Acme Şirketi (İngilizceAcme Corporation) ilk kez Wile E. Coyote ve Road Runner çizgi filmlerinde görünen kurgusal şirket. Bu isim aynı zamanda birçok çizgi film, film ve televizyon dizisinde yer alır.

Acme sözcüğü Yunancadan (ακμή; Türkçe telaffuzu: akmē) türetilmiş olup, zirve, doruk, önde gelen gibi anlamlar ifade etmektedir.[1] Şirketin tuhaf ürünlerinin Wile E. Coyote için genelde felaketlere yol açtığı düşünülürse Acme isminin ironik bir anlamı da olduğu anlaşılmaktadır.

Acme ismi, özellikle 1920'lerde ABD'de birçok şirketin ve iş dünyasının dilinde, özellikle sarı sayfalara ürün tanıtımlarında sıkça kullanılan bir ifadeydi. Bu anlamda ilk kullanımı 1870'li yıllara kadar gitse de 1920'lere gelindiğinde Acme Tuğlacılık, Acme Marketleri, Acme Botları gibi birçok şirketin isminde Acme sözcüğü, yaygın olarak kullanılmaktaydı. Hatta Warner Bros. çizgi filmlerinde sıkça kullanılan örslerin reklamlarında da Acme ifadesine rastlamak mümkündü.[2] Warner Bros Animatörlerinden Chuck Jones, bir belgeselde ismin ilham kaynağı olarak şu ifadeyi kullanmıştır: "(Çocukluğumuzda) ne zaman mesela bir bakkalı canlandırdığımız bir oyun oynasak, dükkânın adını ACME şirketi koyardık. Neden? Çünkü sarı sayfalara baktığınızda, örneğin eczaneler bölümünde, ilk bulacağınız şirketin adı Acme İlaçları olurdu".[3] Bununla beraber Acme sözcüğünün anlamı hakkında birçok yanlış açılım da bulunmaktadır (A Company Manufacturing Everything - "Her Şeyi Üreten Şirket"; American Companies Make Everything; "Amerikan şirketleri her şeyi üretir").[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İngilizce Sözlük (çeviri) https://www.merriam-webster.com/dictionary/acme 12 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ E.O. Costello. "ACME" 12 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Warner Brothers Cartoon Companion.
  3. ^ Peggy Stern ve John Canemaker (film yapımcıları) (24 Mart 2009). Chuck Jones: Memories of Childhood 9 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Belgesel). Turner Classic Movies and Warner Bros. 29 Mayıs 2017 tarihinde ulaşıldı.
  4. ^ Acme'nin anlamı nedir? http://www.acronymfinder.com/ACME.html 12 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.