Vatan Caddesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.57, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24331599 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Vatan Caddesi
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
Konumİstanbul
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}
Adnan Menderes Bulvarı, Bayrampaşa yönü

Vatan Caddesi, ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Aksaray Meydanı'nda, Valide Sultan Camii ile Topkapı surları arasında, eski Bayrampaşa Deresi vadisi boyunca kuzeybatı-güneydoğu yönünde doğrusal olarak uzanan cadde. Vatan Caddesi olarak bilinen yolun günümüzdeki adı Adnan Menderes Bulvarı'dır. Yaklaşık 2.5 km uzunluğunda olan Adnan Menderes Bulvarı 1956-1957'de, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in İstanbul'da giriştiği bir dizi imar operasyonu sonucunda Vatan Caddesi adıyla açılmış ve hizmete girmiştir. Caddede resmi bayram ve İstanbul'un Kurtuluşu günlerinde vali, belediye başkanı ve diğer resmi erkanın katılımıyla geçit töreni düzenlenmektedir.

Özellikleri

Dört gidiş, dört geliş olmak üzere toplam 8 şeritlik bir bulvardır. Yolun yan tarafına yapılan yan şeritlerle bulvarın genişliği 12 şerittir. Adnan Menderes döneminde yapılan bu yol, savaş veya benzeri olağanüstü durumlarda savaş uçaklarının iniş-kalkışına olanak verecek şekilde düz ve geniş yapılmıştır.

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü merkez binası, Fatih Belediyesi, Fatih Kaymakamlığı, Fatih Adliyesi, İstanbul Maliye binası, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Özel İdaresi, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, Fatih Kültür Merkezi, Fatih Spor Kompleksi, Adnan Menderes'in ve Turgut Özal'ın anıt mezarları, Akgün Hotel, Asitane Historia AVM gibi İstanbul'un önemli yapıları bulunmaktadır. Ayrıca yolun altından M1 (M1ᴀ Yenikapı - Atatürk Havalimanı Ve M1ʙ Yenikapı - Kirazlı metro hattı) geçmektedir.[1]

Halk arasında ve basında "devlet ve protokol caddesi" olarak da anılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017.