Tokyo Metropoliten Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.09, 30 Ocak 2021 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24753102 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Tokyo Metropolitan Hükûmeti Binası

Tokyo Metropolitan Hükûmeti (Japonca東京都庁 Tōkyōto-chō), Tokyo metropolünü yöneten hükûmettir. Japonya'nın 47 prefektörlük hükûmetinden biri olup halk tarafından seçilen bir vali ve meclisten oluşur. Hükûmet binası Shinjuku semtinde yer almaktadır.

Metropolitan Hükûmeti, Tokyo metropolünün bir bölümünü oluşturan özel semtleri, şehirleri, kasabaları ve köyleri yönetmektedir. Kendi sınırları içinde yaşayan 14 milyona yaklaşan bir nüfusla ve çok daha fazlası komşu prefektörlüklerden gidip gelirken, metropolitan Hükûmeti Japonya'da önemli bir siyasi gücü elinde tutmaktadır.

Tokyo metropolünün yapısı

Japon yasalarına göre Tokyo, metropol (, to) olarak belirlenmiştir.[1] Tokyo metropolünde, 1943'e kadar Tokyo şehrini oluşturan ancak günümüzde her birinde bir belediye başkanı ve bir belediye meclisi bulunan bireysel yerel yönetimleri olan 23 özel semt (特別区, ku) da dahil olmak üzere düzinelerce küçük belediye bulunmaktadır. Tokyo, bu 23 yerel yönetime ek olarak, her biri yerel yönetime sahip 26 şehir (, shi), beş kasaba (, chō veya machi) ve sekiz köyü (, son veya mura) de kapsamaktadır. Bu diğer belediyeler, prefektörlüğün batı kesiminde ve ayrıca Izu ve Ogasawara'nın uzaktaki ada zincirlerinde bulunmaktadır.

Tokyo Metropolitan Meclisi

Tokyo Metropolitan Meclisi (東京都議会, Tōkyō-to gikai), tüm Tokyo metropolünün yasama organıdır. Dört yılda bir seçilen 127 üyeden oluşur. Düzenli oturumlar her yıl Şubat, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere dört kez gerçekleştirilmektedir.[2]

Valiler

Japonya'nın diğer prefektörlüklerinde olduğu gibi, Tokyo metropolü valisi (東京都知事, Tōkyōto-chiji) dört yılda bir seçilmektedir. Bir kişinin hizmet verebileceği dönem sayısında bir sınırlama bulunmamaktadır. Kararların oybirliğiyle alındığı üniversite kabine sistemlerinden farklı olarak, valinin politika kararları alma ve politikayı uygulama yetkisi bulunmaktadır. 13 milyonluk nüfusu ve güçlü bir ekonomik ulusla karşılaştırılabilir bir GSYİH'yı kapsayan bir bölgeyi yöneten Tokyo'nun başkanı olarak Tokyo valisi, ülkenin valileri arasında en büyük etkiye sahip olanıdır. Diğer prefektörlüklerin aksine, Tokyo valisinin Tokyo bütçesinin büyüklüğü göz önüne alındığında görece önemli bir rolü bulunmaktadır. Tokyo Metropolitan Hükûmeti de bütçeyi nasıl tahsis edeceği konusunda görece özgürlüğe sahiptir. Vali, meclis tarafından da onaylanması gereken metropol bütçesini onaylamaktan sorumludur, meclis valiye güvensizlik oyu verebilir ve vali meclisin feshini emredebilir.[3]

Karasumaru Mitsue, 1868'de Edo prefektörlüğünün ilk valisi olarak görev yaptı. Prefektörlük birkaç ay sonra Tokyo adını aldı ve Karasumaru, Tokyo'nun ilk valisi olarak hizmet vermeye devam etti.

Tokyo prefektörlüğü valileri (1868-1943)

Atanmış Tokyo metropolü valileri (1943-1947)

Seçilmiş Tokyo metropolü valileri (1947-günümüze)

Kaynakça

  1. ^ "Local Government in Japan" (PDF). Council of Local Authorities for International Relations. s. 41. 25 Ekim 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2021. 
  2. ^ Functions of the Metropolitan Assembly
  3. ^ "都知事の権限・役割は? (Q&A)". Nihon Keizai Shinbun (Japonca). 23 Ocak 2014. Erişim tarihi: 29 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar