Necati Zincirkıran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.04, 4 Aralık 2020 tarihinde Merahm (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24227398 numaralı sürüm (İmla düzeltmeleri ve İç bağlantılar sağladım.)
Necati Zincirkıran
Doğum4 Aralık 1929 (94 yaşında)
İstanbul, Türkiye
EğitimDeniz Harp Okulu, Londra Politeknik Enstitüsü
MeslekGazeteci, yazar

Necati Zincirkıran, (d. 4 Aralık 1929, İstanbul), Türk gazeteci ve yazar.

Yaşam öyküsü

Necati Zincirkıran, 4 Aralık 1929’da İstanbul, Kasımpaşa’da doğdu. Deniz Harp Okulu’nun kurucusu Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın adını taşıyan ilkokulda okudu. İsteği denizci olmaktı. Ortaokul sonrası Deniz Harp Okulu ve Lisesi’ne girdi. II. Dünya Savaşı yıllarında Heybeliada’dan Mersin’e nakledilen Heybeliada Deniz Lisesi’nde okudu. Sağlık sorunu yüzünden oradan ayrıldıktan sonra eğitimine İngiltere’de Denizcilik Bankası bursu ile devam etti. Uzak yol kaptanı oldu ve Deniz Hukuku ağırlıklı yüksek lisans yaptı. Bu arada Londra Gazetecilik Okulu’nun derslerini uzaktan takip ederek sertifika aldı.[1]

1950’de Türkiye’ye döndüğünde gazeteciliğe başladı. 1951’de Amerika Birleşik Devletleri Columbia Üniversitesi’nde yetişkin gazetecilerin eğitimi ile ilgili önemli bir kurs aldı. Hürriyet’te 1952 yıllarında Ortadoğu muhabiri, 1957’de Ankara Temsilcisi, 1960’ta Genel Yayın Müdürü oldu.[2] Necati Zincirkıran, evli ve iki erkek çocuk babasıdır. Eşi, Neriman Zincirkıran’dır.

Birçok iletişim fakültesinde hocalık yapan, seminer ve konferanslar veren Necati Zincirkıran, İngilizce, Almanca ve Arapça bilmektedir. `

İyi bir amatör denizci ve yelkenci olan Zincirkıran, Koç Holding'in Setur Marinaları'nın komodorudur.[3] Sadun Boro’nun 1965-1968 yıllarındaki dünya seyahatini Hürriyet’te çok güzel şekilde aksettirerek Sadun Boro efsanesini yaratan kişidir. Haldun Simavi’nin Burak, Melek ve Çiğdem isimli teknelerinin inşasında önemli katkıları olmuştur.

Eserleri

  • Habercilik (1965)
  • -İzm’ler nedir ? (1973)
  • Hürriyet ve Simavi İmparatorluğu (1995)
  • Olaylar, Anılar ve Gerçekler (2007)

Kaynakça