Nazofarenks

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.31, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24282191 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Nazofarenks
Farenksin, laringoskopla nazal ön kısmının görünümü.
Latince isimpars nasalis pharyngis
Sistemyutak
SinirMaksiler sinir, mandibular nerve
Tanımlayıcılar
MeSHD009305
TA2862
FMA54878
Üst Solunum Yollarının Görünümü

Nazofarenks, (farenksin nazal bölümü) farenksin en üst kısmıdır. Kafatasının en üst kısmından başlayıp, damağın[1] üst üst yüzeyine kadar uzanır. Nazofarenks sürekli açık olması, farenksin oralve laringeal bölgerdern ayıran en büyük özelliktir.

Anteriyör

Ön kısım, Koana ile nazal bölme arasındaki iletişimi sağlar.

Lateral

Östaki boğrusunun faringeal osityum olarak adlarnırılan bölgenin lateral duvarında, üçgen şekle benzeyen, arkasında katı bir çıkıntıyla bağlanan, torus tubarius veya yastık, mukoz membranın yükselmesiyle kıkırdak yapıda olmasına sebep olmuştur.

Bu iki kat kıkırdağın açılmasıyla ortaya çıkan;

  • mukoz mebranın dikey katı, salfingofaringeal kat, torus'un alt kısmına uzanmıştır; Salfinofaringeus kasını da içermektedir.
  • ikicil ve küçük kat, salfingopalatin kat, torus'un üst kısmından damağa uzanmıştır. Levator vel patalini kasını da içermektedir. Tensor vel palatini levatora lateraldir ve orijinal kıkırdak doku oluştuğundan beri katlarda payı yoktur.

Östaki boğrusunun osityumunun arkası derin girintilidir.

Posteriyör

Posteriyör duvarın çıkıntısı, en çok çocukluk döneminde belirgindir, lemfoid dokudan oluşmuştur ve faringeal tonsil olarak bilinir. Farengeal tonsil üst kısmında, orta hatta, mukoza düzensiz bir şişe şeklinde bastırılmıştır, bazen kadar oksipital kemiğin oluşum sürecine uzanır; Bu yutak bursa olarak bilinir.

Ek Resimler

Kaynakça

  1. ^ Clinical Head and Neck and Functional Neuroscience Course Notes, 2008-2009, Uniformed Services University of the Health Sciences School of Medicine, Bethesda, Maryland

Ayrıca bakınız