Lotuko mitolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.27, 29 Kasım 2020 tarihinde ToprakBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24117932 numaralı sürüm (düzenlemeler ve imla)

' Lotuko' veya Latuka olarak da bilinen Otuho halkı , geleneksel yurları Güney Sudan'ın Doğu Ekvator eyaleti olan Nilotik bir etnik gruptur. Nüfusları 500.000 ila 700.000 arasındadır. Oronyo, Oudo, Langairo, Tirangore, Hiyala, Obira, Abalua, illieu, Ifwotu, Imurok, Offi, Oming, Oguruny, illoli, Murahatiha, chalamini, Burung, Haforiere, Hutubak, Oriaju, Olianga, Hidonge Otuho köylerinden bazılarıdır. Otuho dilini konuşuyorlar.

Din

Birincil dinleri, kökeni etnik kimliklerinden kaynaklanan, doğaya ve atalara tapınmaya dayanan bir etnik dindir ; başka bir dine geçiş, temelde kültürel asimilasyona eşittir. Otuho'nun baş tanrısına Ajok denir; o genellikle nazik ve yardımsever olarak görülür, ancak öfkelenebilir.[1] Otuho mitolojisinde bir zamanlar bir kadının oğlunun dirilişi için yaptığı duaya cevap verdi. Ancak kocası kızdı ve çocuğu tekrar öldürdü. Ajok, eylemlerinden rahatsız oldu ve bir daha hiçbir Otuholuyu diriltmeyeceğine yemin etti ve bu şekilde ölümün kalıcı hale geldiği söylendi.

Kaynakça

  1. ^ African Mythology A to Z. Facts on File.