Karesi Bey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.53, 3 Haziran 2020 tarihinde VanishedUser 19358256 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22580605 numaralı sürüm
Karesi Bey
Karesi Beyi
Hüküm süresi1307-1328
Önce gelenKalem Bey
Sonra gelenAclan Bey
Ölüm1330
Karesi
DefinKaresi Türbesi, Balıkesir
Çocuk(lar)ıDemirhan
Yahşi Han
Süleyman
Tam adı
Kara İsa bin Kalem
HanedanKaresioğulları
BabasıKalem Bey

Karesi Bey veya Karasi Bey (d. ? - ö. 1330 Karesi), 13 ile 14. yüzyılda yaşamış, Karesi Beyliği'nin ilk beyi ve Kalem Bey'in oğludur. Gerçek adı İsa olduğu için herkes ona "Kara İsa Bey" demişlerdir. Beyliğin yönetimini 1328'de kardeşi Demirhan Bey'e (1328-1345) bırakmıştır.

Mudebbir (Düzenleyici) bir hükûmet reisi olan Karesi bey Marmara ve Adalar Denizi sahillerini elde ettikten sonra bir deniz kuvvetleri tedarikine de önem vermiş ve donanma meydana getirmiştir[1][2]. Karesi Bey 1330 (Hicri 751)'de ölmüştür.

Karesi Bey siyasetiyle memlekette Türk nüfusunu arttırdığı gibi İç Anadolu Bölgesi'nde Moğolların zulüm baskısından kaçan Türklere de memleketinin kapılarını açtığından bu surette birçok nüfus da Karesi ilini hicret ile Karesi hükümetinin önemini arttırmışlardır[kaynak belirtilmeli]. Karesi'deki Çepnilerin Karesi Bey ile birlikte bu havaliye göç ettiğine dair Rezm gazetesindeki makaleden bazı notlara göre ise;[kaynak belirtilmeli] Çepni Türkleri Oğuz'un Dağhanoğulları'dandır. Bunlar Türk töresi gereğince akın esnasında geride güvenliği sağlayıcı muhafızı ve çekilmelerde demdar görevini yaparlardı. Çepniler Selçuk beyzadelerinin yuntluğu olan Kırşehir civarında bulunurlarken doğuda saldırı ve baskıya başlayan Moğollardan kaçarak Kara İzi ile Aydın taraflarına gelip yerleştiler. Çoğunlukla Karesi (Balıkesir) Magnisa ve Kütahya taraflarında bulunurlar.

Kaynakça

  1. ^ Maddedeki içeriklerin büyük bölümü Balıkesir Wiki'den alınmıştır.
  2. ^ Maddedeki içeriklerin azı İngilizce Vikipedi'den alınmıştır.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Kalem Bey
Karesi Beyi
1303-1328
Sonra gelen:
Aclan Bey