Cızlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.59, 12 Eylül 2020 tarihinde Mavrikant Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23206316 numaralı sürüm (Kaynaksız şablonuna tarih eklendi. Kaynak)

Cızlama, Akdeniz Bölgesi'nin daha çok Taşeli Yöresi'nde yapılan hazırlanması basit bir yiyecek. Cızlama, yaşam biçimleri göçebe olan ve daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan Taşeli bölgesi insanlarının sık sık yapıp ve severek tükettiği bir yiyecek olmuştur.

Malzemeleri sadece un, katı veya iç yağı, su ve tuz olan cızlama şu şekilde hazırlanır: Bir kaba bir miktar un, su ve yeteri kadar tuz konur. Elde edilen karışım, el ile ovulup hamur haline getirilmek suretiyle bezelere ayrılır. Her bir beze ekmek tahtasında açılır ve içine bir miktar iç yağı veya katı yağ konur ve katlanıp yuvarlatılmak suretiyle yeniden beze haline getirilir. Bu işlem, 3–4 kez tekrarlanır. Sonunda, bezeler büyükçe açılarak saçta pişirilir. Pişirilme esnasında saçta "cızzz" diye bir ses çıkarttığından adına cızlama denmiştir. Cızlama, fazla zamana sahip olunmadığı durumlarda yapılır. En çok da, yufka ekmeğinin açılıp ocaklıklara kurulan ekmek pişirme saçlarında ekmek pişirme işi son bulduğunda yapılır. Sıcakken çayla beraber servis edilir.