Levrek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.58, 2 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24174987 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Şablon:Taksobalık

Avrupa deniz levreği (Dicentrarchus labrax)

Avrupa deniz levreği (Dicentrarchus labrax), Moronidae familyasından Türkiye denizlerinde yaşayan bir levrek türü.

Vücut füze şeklinde olup, yan çizgide 65-80 adet pul bulunur, omur sayısı 12-13 adettir. Solungaç kapağı üzerinde dikenimsi çıkıntı bulunur. Renk dorsalde (üste) koyu gri esmer, ventralde (altta) beyazdır. Etcil ve saldırgan bir türdür. Geceleri yemlenir. Kıyıya yakınlaşma sahası 30 cm derinliğe kadar varabilir. Ortalama ömrü 15 yıl kadardır. bu süreç içerisinde 10–12 kg kadar ağırlığa ulaşabilir. Göçebe değildir, bulunuş olduğu sahayı ender olarak terk eder.[1] Ocak ve Mart ayları arasında yumurtlama dönemine girer. 40 cm altındaki boyları ispendek olarak anılır. Lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Amatör balıkçıların avlanmak için rağbet etmiş ettiği bu türün avcılığı genellikle levreğin sabahları yemlenme tercihi olan alacakaranlık saati ve gece yarısından sonraki zaman dilimidir. Levrek avcılığı yapay (sahte) balıklar ile kıyıdan at-çek yöntemi veyahut canlı yem ile (sardalya, gümüş, izmarit gibi) bırakma tabir edilen olta takım ve düzenekleri ile yapılır.

Taksonomi ve İsim Kökeni

Avrupa Deniz Levreği İlk kez 1758 yılında İsveç'li doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından Systema Naturae adlı eserinde Perca labrax ismi ile tanımlanmıştır. Takip eden yüzyıl içinde farklı sinonim isimlerle bahsedilen tür, 1987 yılında nihayi olarak Dicentrarchus labrax ismi bilimsel anlamda kabul görmüştür. Bu isimlendirme, Dicentrarchus, Yunanaca'dan : "di"= iki, "kentron" yüzgeç ışını, ve "archos" = anüs, çift anal yüzgeçli anlamından türetilmiştir.

Dağılımı ve Yaşam Alanı

Kıyı suları, sahiller, haliçler, lagünler akarsuların denize döküldüğü yerler doğal yaşam alanıdır ve hatta geçici olarak akarsuların içlerine girebilirler. Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasında'ki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.

Levrek mevsimsel göçler yapan, göçmen bir balıktır, su sıcaklığına, beslenme durumuna yazın kıyılamakla birlikte, Türkiye karasularında göç etmeyen yerel popülasyonlar da bulunmaktadır.

Kaynakça

1. Fırat,K ve Saka Ş. Levrek Balığı Biyolojisi ve Yetiştiriciliği. TKB Web Sayfası

  1. ^ "Su_Urunleri,Levrek". 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2012.