Arbutus andrachne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.50, 2 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24157535 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))


Arbutus andrachne
Yaprakları ve çiçekleri
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Klad Core eudicots
Klad Asterids
Takım: Ericales
Familya: Ericaceae (Fundagiller)
Cins: Arbutus
Tür: A. andrachne
Arbutus andrachne
L. [1]

Arbutus andrachne, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz'in güney sahilleri ve Orta Doğu'da yetişen fundagiller (Ericaceae) familyasından her daim yeşil ve maki ailesi içinde bodur bir ağaç türü.

İngilizcede Yunan çilek ağacı (Greek Strawberry Tree) ve Türkiye'de sandal ağacı ve Akdeniz çilek ağacı diye de bilinir. Tropik sandal ağacı ile uzak veya yakın akrabalığı bulunmamaktadır.

Kocayemiş ile yakın akrabalığı bulunsa da bazı özellikleri ile ondan ayrılmaktadır. Kocayemişin aksine kırmızı değil, portakal sarısı veya açık kırmızı renkte meyvelere sahiptir. Kocayemişin aksine meyveleri daha tatsız, lezzetsizdir. Bu türde Mart-Nisan aylarında çiçeklenme olurken,kocayemişte çiçeklenme kasım-aralık aylarında olmaktadır. Meyveler kocayemişte sonbaharda olgunlaşırken,bu türde sonbahar sonu,kış başlangıcında olgunlaşır. Kocayemişte açık pembe renkli bileşik salkım şekilli çiçekler bulunurken, bu türün çiçekleri beyaz renklidir.[2] Yapraklar yumurta biçiminde, 5–10 cm., kenarları kocayemişin aksine tam, bazen düzensiz dişlidir.[3] Kocayemişe göre büyüdükçe daha formlu ve kalın bir gövdeye sahip olur.

İlk kez botanist Peter Collinson tarafından tanımlanan bu tür sonrasında İngiltere'ye de götürülmüş ve 1765'ten sonra burada da yetiştirilmeye başlanmıştır.[4]

Kullanım alanları

Kocayemiş ile belli birkaç farklılık dışında aynı kullanım alanlarına sahiptir. Meyveleri kocayemiş gibi keskin kokulu ve benzer ama biraz daha lezzetsiz tadda olup reçel marmelat, jöle ve hatta parfüm yapımında kullanılır. Kocayemişe göre daha hacimli gövdesi ve dalları dekoratif amaçlı, kömür imalatında ve yakacak olarak çok değerlidir. Ancak kocayemişin aksine süs bitkisi olarak fazla değeri yoktur.[2][3] Kocayemiş,marula gibi meyvelerinin çok aşırı yenilmesi,sarhoşluğa neden olabilmektedir.

Edebiyatta

İngiliz Edebiyatında da bu türle ilgili çeşitli edebi eserlerdeki bahislere rastlanmaktadır.

Yolun kenarında, bizim en büyük kirazlarımızdan büyük ve tat,şekil olarak çileği andıran fakat biraz ekşi meyveler veren bir küçük ağaç vardı. Meyvelerini yemesi zevkli idi ancak eğer çok fazla yenilirse kafayı buldurup, sarhoş ederdi. Meyvesi, kasım ve aralık aylarında olgunlaşırdı.
 [...] "Thomas Wright'ın Filistin'e Erken Yolculukları adlı eserinde bahsi geçen bu betimleme Arbutus Andrachne'ın tarifine uymaktadır. [sic] ..."

[5]

Kaynakça

  1. ^  Species was first described and published in Systema Naturae, ed. 10. 2: 1024. 1759. "Plant Name Details for Arbutus andrachne". IPNI. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. in monte Pentelico Atticae 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2011. 
  3. ^ a b http://www.ibreliler.com/V2/meyve-agaclari/2588-akdeniz-sandal-kocayemis-agaci-arbutus-andrache-l.html
  4. ^ Ann Leighton, American Gardens in the Eighteenth Century: 'For Use or Delight' , 1976:395; Leighton misidentifies it with Arbutus unedo; Georg Dionysius Ehret, "A description of the Andrachne" Philosophical Transactions of the Royal Society 57 (1767)
  5. ^ Thomas Wright (1848). Early Travels in Palestine, comprising the narratives of [[Arculf|Arculfus (Bp.)]]; [[Willibald]]; [[Benjamin of Tudela|Benjamin (of Tudela)]]; [[Bernardus Francus|Bernard (the Wise.)]]; [[Bertrandon de la Broquière]]; [[John Mandeville|John Mandeville (Sir.)]]; [[Sæwulf]]; [[Sigurd I of Norway|Sigurd (the crusader)]]; [[Henry Maundrell]].  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)