İnat Hikayeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.07, 7 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24351544 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
İnat Hikâyeleri
YönetmenReis Çelik
YapımcıReis Çelik, Adil Kaya
SenaristReis Çelik
AnlatıcıTuncel Kurtiz
OyuncularTuncel Kurtiz, Sabri Tutal, Kemal Gültekin, Ali Başkan, Aslı Sulan diğer yaklaşık 1000 köylü
MüzikReis Çelik
Görüntü yönetmeniReis Çelik
CinsiSinema filmi
TürüDram, komedi, belgesel
RenkRenkli
Yapım yılı2003, Türkiye
Çıkış tarih(ler)iTürkiye 05 Mart 2004
Süre88 dakika
DilTürkçe
BütçeTahminen birkaç bin TL.
Hasılat7.439 kişi izledi
Resmî sitesi

İnat Hikâyeleri, Ardahan'ın Çıldır iӀçesinde yöre halkıyla doğaçlama çekilen 2003 yapımı Türk deneysel-belgesel filmdir.

Yapım

Oyuncu Tuncel Kurtiz ve yönetmen Reis Çelik'in oluşturduğu iki kişilik profesyonel kadrosu dışında Çıldır halkı ve amatör oyuncular yer almıştır. Reis Çelik'in anlatımına göre: Kurtiz ve kendisi Anadolu'nun büyük halk geleneklerinden olan aşıklıktan yola çıkmışlardır. Çok kısa bir senaryo taslağı ile Çıldır'a giden ikili, aşıklık geleneğinde olduğu gibi bir sözcükten doğaçlama yaparak bir film çıkarmışlardır. "İnat" sözcüğü ve "inatlaşmak" filmin ana örgesini oluşturur. Yönetmen Reis Çelik'in de doğduğu bölge olan Ardahan'da kış ve yaz aylarında toplam 3 aylık bir sürede çekilmiştir. Çekim yeri kışları buz tutan Çıldır Gölü ve 2000 rakımlı Çıldır köyleridir. Gerek sıhhi yetersizlikler, gerekse -37 dereceye varan sıcaklık ekibi zorlamış; ancak ekip pes etmemiştir. Bölge insanının yaşamsal yardımları ve bölge aşıklarının öykü ile doğaçlamaya katkıları unutulmaz bir filmin oluşmasını sağlamıştır.[1]

Hikâye

Filmin düzenli bir senaryosu yoktur. "İnat" sözcüğü üzerine doğaçlama hikâyeler türetilecektir. Bölge insanı, oyuncu Tuncel Kurtiz ve yönetmen Reis Çelik bir arada bölgenin halk öykülerinden derleme yaparlar. Sonunda bir ana öykü üzerinde üç öykü ortaya çıkar. Kış aylarında ulaşımı sağlayan at kızağını işleten Daşo’nu kırmızı bir minibüsle olan mücadelesi ana öyküdür. Kızakçı kışın buz tutan Çıldır Gölü üzerinden kestirme gittiğinden minibüsün göle giremeyeceğini ve yeni rakibinin kendisinden hızlı olamayacağını iddia etmektedir. İkisi arasında inatlaşma başlar. İnatlaşma devam ederken kızak ve minibüsün yolcularından tanınmış aşıklar ve hikâye anlatıcıları da bu kıyasıya yarışa katılırlar ve inat üzerine öyküler anlatırlar. Anlatılan öykülerin adları” Lades”, ”Beş Kırık Çöp Bir Kırık Kalp” ve “Cambaz Şaho”dur.

Ödüller

Alsace-Europe (6. Strasbourg Belgesel Film Haftası-2000)[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2013.