Makas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.17, 4 Şubat 2021 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24783631 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Antik makas Gordion Müzesi, Ankara
Çeşitli tipte makaslar - terzi makası (sol), kâğıt makası (ortada), mutfak makası (sağ)
2. yüzyıla ait Trabzon'dan çıkarılmış bir makas (Konumu: Metropolitan Sanat Müzesi)

Makas, birbirine bakan yüzeyleri sertleştirilmiş çelikten yapılmış kesici el aleti. Makaslar çeşitli nesnelerin kesiminde kullanılırlar. Örnek olarak: kağıt, metal levha, kumaş, ip, kablo, saç, yiyecek gibi.

Çocukların kullandığı makasların uçları köreltilerek kullanan kişiye zarar vermesi engellenmiştir. Bunun yanında terzi makaslarının bir ucu özellikle sivrilterek kumaştaki dikişleri sökmek gibi kullanım alanları için özelleştirilmiştir.

Tarihçe

İlk makas benzeri alet örneklerine Bronz Çağı'nda rastlanır. Makaslar daha sonra üretim tekniklerindeki iyileşmelere paralel olarak paslanmaz çelik gibi daha dayanıklı malzemelerden yapılmaya başlamıştır.[1]Leonardo da Vinci de makasla ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Modern makasın babası olarak ise Robert Hinchliffe'yi kabul edebiliriz. 1761'de, da Vinci'nin ölümünden 200 yıldan fazla bir süre sonra, çeliği üretmek ve seri üretmek için ilk kullanan oydu.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Makas". Kim Ne Zaman İcat Etti. 11 Kasım 2014. 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2014. 
  2. ^ "İlk Makas ve Onları Kim Buldu". İlk Makas ve Onları Kim Buldu. 15 Mart 2019. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar