İçeriğe atla

Nokul

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.31, 22 Ocak 2021 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24707499 numaralı sürüm (Parametre güncelleme)
Samsun yöresi nokul: Fındıklı ve kuru üzümlü.
Nokul

Nokul mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça. Isparta ve Samsun illerine ait yiyecektir. Rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türleri de mevcuttur. Bayram sofralarının vazgeçilmezlerindendir.[1]

Samsun Yöresi Nokulu

İçine genelde, Karadeniz Bölgesi'nin tipik bir ürünü olan fındık ve kuru üzüm konulur. Ancak tahinli ve haşhaşlı şekilleri de yaygındır.

Bu tatlıya karakterini veren içine dövülüp karıştırılan karanfil baharatıdır. İçine konulan fındık olarak belirtilmişse de ceviz de yakışır. Hamuru tatlı olduğu gibi tercihe göre fındık veya ceviz, toz şeker ile karıştırılarak daha lezzetli hale getirilebilir. Dini bayramların vazgeçilmez ikramıdır.

Isparta Yöresi Nokulu

Isparta yöresinde yapılan Nokul, şekersiz hamurdan yapılır, genellikle içine tahin ve ceviz konulur, ancak içine sadece haşhaş konularak da yapılabilir.[2]

Bursa Yöresi Cevizli Lokum

Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde cevizli lokum yapılır.[3] Orijinal cevizli lokumlar eskiden taş fırınlarda pişirilirdi.

Kaynakça

  1. ^ Şafak, Yeni (30 Nisan 2017). "Selçukludan günümüze kalan lezzet Nokul". Yeni Şafak. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2020. 
  2. ^ "NOKUL". Kültür Portalı. Erişim tarihi: 24 Aralık 2020. 
  3. ^ "Cevizli Lokum".