Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.06, 17 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24678700 numaralı sürüm (Kısaltma ve noktalama düzeltmeleri)
Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı (USAP)
United States Antarctic Program
USAP logo

Christchurch Uluslararası Havalimanı, Christchurch, Yeni Zelanda'daki USAP hangarı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1959 (65 yıl önce) (1959)
Önceki kurum
  • Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Araştırma Programı
TürüDevlet kurumu
Üst kuruluşUlusal Bilim Kurumu'nun Kutup Programları Ofisi
Personel sayısı3,000 (sezonluk, en fazla)
Web sitesiusap.gov
Harita
Antarktika haritasında USAP'ın araştırma sitelerini ve araştırma gemilerini gösteren harita

Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı (kısaca USAP), Antarktika'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri hükümetine bağlı bir organizasyon. 1959 yılında kurulmuştur. Antarktika'nın yanı sıra Güney Okyanusu'ndaki gemilerden ABD'nin bilimsel araştırmalarını ve ilgili lojistik hizmetlerini yönetmektedir.

Programlar ve servisler

A.B.D.'nin Antarktika Programı'na hizmet eden bir Boeing C-17 Globemaster III. (Christchurch Uluslararası Havaalanı, Christchurch, Yeni Zelanda)

ABD Antarktika Programı, ABD Ulusal Bilim Kurumu'nun Kutup Programları Ofisi tarafından finanse edilmektedir ve sadece Antarktika'da yapılabilen veya Antarktika'dan daha iyi yapılabilen araştırmaları destekler. USAP'ın kapsadığı bilimsel dallar arasında astronomi, atmosferik bilimler, biyoloji, toprakbilim, çevre bilimi, jeoloji, buzulbilim, deniz biyolojisi, oşinografi ve jeofizik bulunur.

USAP şu anda, Antarktika'daki McMurdo Üssü, Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu ve Palmer İstasyonu'nda üç yıl boyunca süren araştırma istasyonlarını sürdürmektedir. Ek olarak USAP, birkaç yaz araştırma kamplarını ve Antarktika sularında seyreden birkaç araştırma gemilerini işletir.[1]

Programın mali bütçesi, 2008'de 295 milyon dolar[2] ve 2012'de 350 milyon dolardır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "United States Antarctic Program". 11 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2010. 
  2. ^ "U.S. Antarctic Program". Fact Sheet. The National Science Foundation. 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2010. 
  3. ^ "U.S. Antarctic Program". Fact Sheet. The National Science Foundation. 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar