İçeriğe atla

Şimazu boyu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
03.09, 7 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24355545 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Koya Dağı'nda bulunan Şimazu aile mezarlığı.

Şimazu (島津) Japonya'nın Satsuma, Ōsumi ve Hyūga eyaletlerinde yaşamakta olan, Satsuma hanının daimyōsunun aile adıdır.

Şimazu, Minamoto boyunun, Seyiva Genci kolunun soyundan gelmektedir. Kurucu Şimazu Tadahisa'nın (ölüm 1227) babası Şogun Minamoto no Yoritomo (1147-1199) ve annesi Hiki Yoşikazu'nun kız kardeşidir. Tadahisa'nın karısı Hata boyundan gelen Koremune Hironobu'nun kızıdır. Tadahisa ilk olarak Hata boyunun ismini almıştır.

Kendisine 1186'da Şinano eyaletinde bulunan Şioda bölgesi verilmiştir ve Satsuma eyaletinin şugosu olarak adlandırılmıştır. Honda Sadaçika'yı eyaleti kendi adına el koyması için göndermişir ve Yoritomo'yu da Mutsu eyaletine 1189'da olan seferinde eşlik etmesi için yanında göndermiştir. 1196'da Satsuma'ya giderek Hyūga ve Ōsumi eyaletlerini kontrol altına almış ve Şimazu (Hyuga) bölgesinde, ileride adını alacağı bir kale yaptırmıştır.

Şimazu, Kamakura devrinden beri topraklarını devamlı elinde tutan, Edo devri daimyo ailelerinden biri olmuştur. Ayrıca zirvede iken, 700,000 koku geliri ile en zengin (güçlü) tozama ailesi olmuştur.

19. lider olan Yoşihiro (1535–1619) Sekigahara Savaşı, Tokugava Şogunluğu'nun kuruluşu ve Osaka Kuşatması'nda daimyō idi. Yeğeni ve ardılı olan Şimazu Tadatsune 17. yüzyılın ilk 20 yılında önemli bir güce sahip olmuştur ve 1609 yılında Ryūkyū Krallığı'nı (şu anki Okinawa Bölgesi) istila etmiştir. Tokugava Şimazuya ödün vererek bu saldırıyı yapmasına izin vermiştir çünkü Sekigahara'daki kaybından sonra muhtemel ayaklanmasını engellemek istiyordu.[1]. Bu şekilde elde edilen ticari yararlar ve yabancı bir bölgenin tamamını kontrol eden tek daimyō ailesi olmanın siyasi prestiji sayesinde Japonya'nın o zamanlardaki en güçlü daimyō ailelerinden biri olmuştur.

Şimazu boyu, özellikle Sengoku devrinde, hizmetlilerinin ve çalışanlarının sadakatleri ile bilinir. Bazı hizmetli aileleri, Ijuin ve Şirakva, Şimazu boyunun gücünü artırmak için herhangi bir rakibi yok etmeye hazırdılar. Ayrıca Şimazu Japonya'da savaş alanlarında ateşli silahları (arquebus) ilk kullanmaları ile ünlü olmuştur ve yine yerli silah üretimini de başlatmışlardır. Şimazu savaş taktikleri büyük düşman ordularını yok etmelerindeki başarıları ile bilinmektedir, özellikle 1580'lerde Kyūshū'yü fethetmek için çıktıları seferde. Taktiklerinden biri, düşmanın her iki tarafından arquebus birlikleri ile pusuya düşürerek, panik ve dağılmaya yol açmaktı. Daha sonra merkezdeki kuvvetler düşmanı bozguna uğratmak için yayılıyordu. Bu sayede Şimazu Itō, Ryūzōji ve Ōtomo gibi daha büyük boyları yenebiliyordu. yerel üretim, ticareti iyi organize olmuş bir yönetim ve birlikler, hizmetlilerin yüksek sadakati ve Honshū'dan izolasyon sayesinde Şimazu çok büyük ve güçlü bir boy olmuştu.

Şimazu boyunun 31. lideri Hisamitsu (1817–1887), Satsuma'nın önemli rol oynadığı Boşin Savaşı ve Meiji Yenilenmesi'nde Satsuma hanı daimyōsuydu.

Sırasıyla Liderler

  1. Şimazu Tadahisa
  2. Şimazu Tadatoki
  3. Şimazu Hisatsune
  4. Şimazu Tadamune
  5. Şimazu Sadahisa
  6. Şimazu Morohisa
  7. Şimazu Ujihisa
  8. Şimazu Yuihisa
  9. Şimazu Motohisa
  10. Şimazu Hisatoyo
  11. Şimazu Tadakuni
  12. Şimazu Taçihisa
  13. Şimazu Tadamasa
  14. Şimazu Tadaosa
  15. Şimazu Tadataka
  16. Şimazu Katsuhisa
  17. Şimazu Takahisa
  18. Şimazu Yoşihisa
  19. Şimazu Yoşihiro
  20. Şimazu Tadatsune
  21. Şimazu Mitsuhisa
  22. Şimazu Tsunataka
  23. Şimazu Yoşitaka
  24. Şimazu Tsugutoyo
  25. Şimazu Munenobu
  26. Şimazu Şigetoşi
  27. Şimazu Şigego
  28. Şimazu Narinobu
  29. Şimazu Nariaki
  30. Şimazu Nariakira
  31. Şimazu Hisamitsu
  32. Şimazu Tadayoşi
  33. Şimazu Tadaşige

Diğer Üyeler

Önemli Hizmetliler

Kaynakça

  1. ^ Kerr, George H. (2000). Okinawa: the History of an Island People. (revised ed.) Boston: Tuttle Publishing. p158.
  • Sansom, George (1961). "A History of Japan: 1334-1615." Stanford, California: Stanford University Press.