İçeriğe atla

Vakum haznesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.40, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24331038 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Büyük bir Vakum Haznesi.
Kauçuk ve reçine gibi hava almaması gereken malzemelerde studio ve laboratuvar kullanımı için küçük Vakum Haznesi.
Ambalajın sızdırmazlığını test eden Vakum Haznesi.

İngilizce de vacuum chamber Türkçe de Vakum Haznesi diyebileceğimiz farklı ihtiyaçlar için farklı büyüklüklerde ve malzemelerden yapılan bir kazan denilebilir. Vakum Haznesi içindeki hava ve diğer gazların vakum pompası ile boşaltılması ile bükülmeyen bir kutudur. Hazne içerisinde düşük basınç ortamı sonucunda, genellikle vakum olarak ifade edilmektedir. Vakum ortamı araştırmacılar için fiziksel deneyler ya da dış uzayda çalışması istenen cihazların mekanik testleri veya vakum kurutma ya da vakum kaplama işlemleri için uygun ortam sağlar. Hazneler tipik olarak, kullanılan malzemenin geçirgenlik, direnç, frekans ve duvar kalınlığına bağlı olarak dış manyetik alanlara karşı koruma olup olmamasına göre metallerden yapılmaktadır. Yalnızca bazı metaller vakum kullanımı için uygundur.

Hazneler, genellikle çoklu bağlantı yapısına sahip, vakum flanşları ile kaplı olup haznenin duvarlarına aygıt ve pencere takılabilir olmasına izin verir. Düşük-Orta Vakum uygulamarında elastomer contalar ile mühürlüdür (İngilizcesinde mühür yazıyor fakat düşük seviye de elastomer contaların sızdırmazlık için uygun olduğunu söyleyebiliriz). Daha Yüksek Vakum Uygulamalarında, Bakır conta kesilip Flanş üzerinde civatalanmışken flanşların üzerlerine sertleştirilmiş çelik bıçaklar kaynaklanır (Bu sürece benzer işlemleri makinecilerin üretiminde gördüm fakat mekanik olarak bir makineci bunu daha iyi ifade edebilir).

Termal Vakum Haznesi uzay araçları mühendisliğinde sıklıkla kullanılan bir vakum haznesi tipidir. Uzay aracının uzayda ne tür deneyim yaşayacağı konusunda temsilen ısıl ortam sağlar.

Vakum haznesi malzemeleri

Vakum Hazneleri birçok malzemeden yapılabilir. "Metaller tartışmasız en yaygın vakum haznesı malzemelerdir."[1] Dayanıklılık, Basınç ve Gerçigenlik haznenin malzeme seçimi için dikkat edilmesi gereken hususlardır. Genel Malzemeler:

  • Paslanmaz Çelik
  • Alüminyum
  • Hafif Çelik
  • Pirinç
  • Yüksek Yoğunluklu Seramik
  • Cam
  • Akrilik

Vakum gaz arındırma

"Vakum gaz arındırma bileşenlerin karıştırılması esnasındaki karışımda hapsedilmiş halde bulunan bileşiklerdeki gazların uzaklaştırlması için vakum kullanımı işlemidir."[2] Reçine, silikon kauçuklar ve daha düşük ayar sert reçinelerin karıştırılması esnasında kabarcık içermeyen kalıp sağlanması için Vakum Haznesi gerekmektedir. Küçük bir vakum haznesinden malzemenin istenilen kıvamı için havanın boşaltılması gerekmektedir. Süreç oldukça basittir. Döküm veya kalıp malzemesi üreticinin talimatlarına göre karıştırılır.

İşlem

Malzeme vakum altında iken 4-5 kat genişleyebilir........

Vakum kurutma

Su ve diğer sıvılar üretim işlemi esnasında bir ürün üzerinde birikebilir. "Vakum bir üründen emilen suyun(veya diğer çözücülerin) çıkarılması işlemi olarak kullanılır. Isı ile birleştirildiğinde, vakum kurutma için etkin metotlardan biri olabilir."[3] [4]

Kaynakça

  1. ^ Danielson, PHil. "Choosing the Right Vacuum Materials" (PDF). The Vacuum Lab. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2012. 
  2. ^ "Vacuum Degassing Epoxy & Silicone" (PDF). LACO Technologies, Inc. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Şubat 2012. 
  3. ^ "Vacuum Drying" (PDF). LACO Technologies, Inc. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Şubat 2012. 
  4. ^ Danielson, Phil. "Desorbing Water in Vacuum Systems: Bakeout or UV?" (PDF). The Vacuum Lab. 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2012.