Sınrau Torna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.18, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24314839 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
1944'te Başkurt Opera ve Bale Tiyatrosu'nda «Sınrau Torna» baleti ilk defa sahnelendi.

Sınrau Torna ya da Öten Turna, Başkurt baletinin en önemli eserlerinden biridir[1][2].

1944'te Başkurt Opera ve Bale Tiyatrosu'nda «Sınrau Torna» baleti ilk defa sahnelendi. İlk Başkurt milli baleti olarak hesaplanır. Başkurtça “Сыңрау торна” (Sınrau Torna) sözcüğü için “Öten Turna” ifadesi kullanılır. Baletin muhteşem müziğini ise ünlü müzisyenleri Zagir İsmagilov ve Lev Stepanov bestelemiştirler. Balette aynı adlı Başkurt halk şarkısından senaryosu kullanıldı. Librettonu Feyzi Ğeskerov (Ғәскәров Фәйзи Әҙһәм улы) yazdı.

Balette genç bir adamın ve kızının sevgisinin efsanesi, zulüm ve kötü niyetin üstesinden gelmelerine ve vinçlerin görüntüsünde yerli doğanın kısır görüntüsüne yardımcı oluyor. Halk dansının geleneklerinde, halk oyunlarının unsurları baleye yansır ve performansın ana etkileyici tekniği klasik ve Başkurt halk danslarının organik birleşimidir. Bu dönemde, lirik düetler, grup halk olayları ve solistlerin danslarıyla dönüşümlü oyunlar yaygın olarak kullanılmıştır.

1959 yılda Sverdlovsk film stüdyosu «Torna şarkı» (Rusça Журавлинная песнь) film-baletini yaptı. Libretto Feyzi Ğeskerov ve Enüer Bikchantayev tarafından yazılmıştır. Yönetmenler - Oleg Nikolaevsky, Bale ustası Nina Anisimova. Filmin başrollerinde Başkurt baletinin usta ismimleri Zeytengül — Elza Söleymenova, Yomağol — İldus Hebirov, Arslanbay — Helef Sefiulin, Tornalar başkanı Zeytuna Nesretdinova vardır.

Kaynakça

Dış bağlantılar