Polygonatum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.12, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24277428 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Mührüsüleyman
Polygonatum odoratum
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida
(Bir çenekliler)
Takım: Asparagales
Familya: Ruscaceae
Cins: Polygonatum
Mill.

Metne bakınız.

Mührüsüleyman (Polygonatum), çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil olan ve yaklaşık elli türü olan bir bitki cinsidir. Daha önce zambakgiller familyasına dahil edilerek sınıflandırılmaktaydı.

Mührüsüleyman türlerinin bazıları şifalı bitkiler arasında sayılmakta, özellikle P. sibiricum türü geleneksel Çin tıbbında bitki çayı olarak kullanılmaktadır.

Bazı mührüsüleyman sürgünleri kuşkonmaz gibi pişirildikten sonra yenebilir[1], özel bir işlemden geçirildikten sonra yenebilen kökleri de nişasta kaynağıdır.[2].

Tıbbi kullanımı

Mührüsüleyman genellikle kökleri olmak üzere menopozdan kırık kemiklere kadar çeşitli durumlarda kullanılır. Deri üzerine uygulandığında köklerin kesik ve çürüklerin, deri tahrişleri ve iltihaplarının iyileşmesini hızlandırdığı söylenmektedir. Akne, deri lekesi ve her türlü deri kusurlarında yüzü yıkamak için kullanılır. Bitki çayı olarak kullanıldığına menopoz, hazımsızlık, diyabet, kırık kemikler, uykusuzluk, böbrek ağrıları ve hatta kısırlık gibi durumlara iyi geldiği söylenmektedir.

Diyabet için kullanıldığı ilk defa 1930'da Langecker tarafından gözlemlenmiştir. Deneylerden sonra muhtemelen glükokinin içeriği sayesinde, besinsel hiperglisemi ile mücadele etmekte etkili olduğu sonucuna varmıştır.[3]

Bazı türleri

Kaynakça

  1. ^ "Mührüsüleyman tanımı ve kullanımı hakkında Altnature.com makalesi". 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2008. 
  2. ^ "ibiblio.org sitesinde polygonatum odoratum". 14 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2008. 
  3. ^ Kaynak:Quer, Pío Font "Plantas Medicinales - El Dioscórides renovado". 1961/2005 Barcelona: Ediciones Península