Michelson interferometresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.51, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24271872 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))

Michelson girişimölçeri ya da interferometresi Albert Abraham Michelson tarafından geliştirilen girişimölçerdir. Bu alet ışık demetını iki kısma ayırır ve bu kısımlar birleşerek girişim desenini oluşturur. Michelson girişimölçeri bugünkü fizik laboratuvarlarında kullanılan önemli bir araçtır. Hassas uzunluk ölçümleri ve dalga boylarının ölçümlerinde kullanılır. Michelson, bu aleti Edward Morley ile beraber ünlü Michelson-Morley deneyinde kullanmıştır.

Tarihçe

Bu cihaz, tarihsel olarak önemli bir Michelson interferometre ve bir sert ve kompakt yapısı, yüksek çözünürlüklü Fabry-Perot interferometresi birleştirir. Michelson interferometre bugünkü fizik laboratuvarlarında hala önemli bir araçtır ve iki-ışını girişim fenomen gözlemlemek için kullanılır. Fabry-Perot interferometresi çoklu-ışını girişim gözleme ve spektrumun ince yapısı ölçüm için kullanılmaktadır. Ölçümler de iki çalışma modu hassastır. İki çalışma modu ve hizalama bileşenleri arasında geçiş oldukça basittir. Bu cihaz, üniversiteler ve kolejler de fizik öğretimi için kullanılması uygundur

Yapılandırma

Gelen ışık A noktasında bulunan aynayla iki parçaya ayrılır. Bu ışıklar A noktasında birleşmeden önce yollar boyunca ilerler. A noktasına geri donen iki ısın birleştirilmiş ışını oluştururlar. İki ışık dalgasının aynı miktar camda ilerlemesini sağlamak amacıyla bir C elemanı düzeneğe eklenir. İki dalganın aldığı yol aynı olursa, ışık dalgaları kuvvetlendirici girişim yapacaktır. X ve Y aynaları tam olarak dik konulursa birlesen ışınlar girişimi kuvvetlendirici yapar.

Formül

Aynanın x kadar kayması sonucu N tane aydınlık çizgisi geçmiş ise X=N.(λ/2)

Kaynakça

  • Fishbane,P.Temel fizik.Yayına hazırlayan:prof.dr.Cengiz Yalçın
  • Serway, Raymond (2011). Fen ve Mühendislik İçin Fizik 2. Ankara: Palme Yayıncılık. s. 1203. ISBN 9758624083. 

Dış bağlantılar