Trachystemon orientalis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.06, 4 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24239548 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Ispıt
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Myrtales
Familya: Boraginaceae
Cins: Borago
Tür: T. orientalis
Trachystemon orientalis
L.G.Don

Ispıt (Trachystemon orientalis), Hodangiller familyasından çok yıllık kökle sahip bitki. Anavatanı Karadeniz bölgesi olan bitki Türkiye'nin tüm kuzey kıyılarında 50–1000 m yüksekliklerinde yetişir. Yetişme alanları nemli, gölgeli yerlerdir. İlkbaharda mavi küçük çiçekler açar. Karadeniz halkı tarafından gıda ve ilaç olarak kullanılır.

Rizomu 6–10 cm ve siyah renkte, gövdeler dik olarak 6–10 cm kadardır. Yöresel isimleri oldukça değişiktir. Boluda; Hodan, Galdirek, Kaldırık, Kalduruk ve Galdirik; Artvin'de; Burğı, Trabzon'da; Tamara, Ereğli ve Zonguldak'ta; Zılbıt denilmektedir.[1]

Denizdağı, Kocaali, Sakarya'da Kaldirik, Ispıt otu.

Kaynakça

  1. ^ ERGEN AKÇİN, Öznur; KANDEMİR, Nezahat; AKÇİN, Yaşar (2003). "Özet" (PDF). A Morphological and Anatomical Study on a Medicinal and Edible Plant Trachystemon orientalis (L.) G.Don (Boraginaceae) in the Black Sea Region. tubitak.gov.tr. 14 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2014.