İçeriğe atla

FATİH Projesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.23, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24208566 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
FATİH Projesi Logosu

FATİH Projesi, (Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi) eğitimde teknolojinin kullanımını hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı girişimidir.[1] Proje kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliği ile Türkiye'deki tüm öğretmen ve öğrencilere birer adet tablet bilgisayar seti ve etkileşimli tahta koymaktır. Projenin ön kısımlarında her öğrenciye tablet bilgisayar verilmesi öngörülmektedir. Projenin amacı, bilgi toplumu yaratmak ve eğitimde teknolojiyi yararlı kılmaktır.

Proje kapsamında dağıtılan 1. aşama tahtalar.

Aşamaları

Tamamlanması üç yıl alacak olan proje, üç kısma ayrılmıştır. Bu şekilde ayrılması ile projenin tamamlanmasının kolaylaştırıldığı söylenmektedir.

  • 1. Aşama: Liselerde uygulanacaktır. Türkiye çapındaki tüm liselerin dersliklerine uygulanacak projedir. Projenin ilk yılı bu aşama için kullanılacaktır.
  • 2. Aşama: İkinci dört seviyesinde, yani 5, 6, 7 ve 8. sınıf (ortaokul) dersliklerinde uygulanacaktır. Projenin ikinci yılı bu aşamaya ayrılmıştır.
  • 3. Aşama: okul öncesi eğitim ve İlk dört seviyesinde 1, 2, 3 ve 4. sınıf (ilkokul) dersliklerine uygulanacaktır. Projenin üçüncü yılı bu aşamaya ayrılmıştır.

Bu üç aşamanın ve üç yılın sonunda proje tamamlanmış olacaktır.

Bileşenler

Her okula en az bir adet çok amaçlı fotokopi makinesi, etkileşimli tahta, doküman kamera ve mikroskop kameranın bulunduğu akıllı bir sınıf oluşturulacaktır. Bu sınıflar, normal dersliklerden ayrı olacaktır. Ayrıca öğretmen kılavuz kitabı ise tamamıyla bilgisayar üzerinden, tahtadan yürütülecektir. Yani ders konuları tahtaya teknolojik imkanlardan yararlanarak yansıtılacaktır. Ders ile ilgili resim, video ve müzik gibi materyalleri kullanma imkânına sahip olunacak. Öğretmenler ise bu konu hakkında eğitim alacaktır. Hem akıllı sınıf hem de dersliklerdeki internet geniş bant olmakla beraber okulların eğitim yuvası olduğu ve sadece eğitim ve öğretim amaçlı bulunulduğu gerekçesiyle 22 Kasım 2011 tarihinde başlatılan fakat isteğe bağlı olan güvenli internet sistemi de uygulanacaktır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

FATİH Projesi İnternet Sitesi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016.