İçeriğe atla

Donanmanın Melekleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.42, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24195557 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Donanmanın Melekleri
Operation Petticoat
Donanmanın Melekleri (Operation Petticoat) filminin özgün sinema afişi
YönetmenBlake Edwards
YapımcıRobert Arthur
SenaristStanley Shapiro
Maurice Richlin
Paul King (hikâye)
Joseph Stone (hikâye)
OyuncularCary Grant
Tony Curtis
MüzikDavid Rose
Henry Mancini (Tanıtım yazılarında belirtilmemiş)
Görüntü yönetmeniRussell Harlan
KurguFrank Gross
Ted J. Kent
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, savaş
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1959
Çıkış tarih(ler)i5 Aralık 1959, New York
19 Ekim 1963, İstanbul
Süre124 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Devam filmiOperation Petticoat (1977), TV Filmi
Operation Petticoat (1977-1978), TV dizisi
Diğer adlarıDonanmanın Melekleri (Türkiye)
Opération Jupons (Fransa)
Operazione Sottoveste (İtalya)
Operación Pacífico (İspanya)
Unternehmen Petticoat (Almanya)

Donanmanın Melekleri[1] 1959 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı Operation Petticoat olan film Ekim 1963'te Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.[2]

Senaryosunu Paul King ve Joseph Stone'un yazdıkları hikâyeden Stanley Shapiro ve Maurice Richlin'in birlikte yazdıkları filmin yönetmeni Blake Edwards'dır. Filmin baş rollerinde Cary Grant ve Tony Curtis oynamışlardır. Filmde ayrıca sonraki yıllarda bazı TV dizilerinde ünlenecek olan oyuncular da yer almaktadırlar. Bunlar arasında Aşk Gemisi (Love Boat) dizisinin Gavin MacLeod'u ile Tatlı Cadı (Bewitched) dizisinin Dick Sargent'ı da vardır.

Donanmaya henüz katılmış olan bir ABD denizaltısı II. Dünya Savaşı'nın hemen başlarında Filipinler'de daha limandayken batırılır. Geminin hevesli ve gayretli komutanı (Cary Grant) üstlerinin itirazına rağmen kendi imkânları ile denizaltıyı onarıp savaşa sokabileceğinde ısrar eder. Denizaltıyı onarılacağı emniyetli bölgeye götürürlerken mahsur kalmış bir grup ordu hemşiresi subayı da denizaltıya almak zorunda kalırlar.

İlk bakışta sıradan yüzeysel bir durum komedisi gibi gözükse de filmin çevrildikten yarım asır sonra bile hala popüler olarak kalabilmesindeki sırrı, özellikle filmin ikinci yarısında kadınların denizaltıya gelmeleri ile devreye giren kadın erkek ilişkileri üzerine kurnazca kurulmuş incelikli mizah ve hicivdir.(Filmin özgün isminde geçen petticoat kelimesi İngilizce'de "kadınların iç etekliği, kombinezon" anlamına gelmektedir)

"Donanmanın Melekleri" 1960 yılında En iyi senaryo dalında Oscar'a, en iyi film ve en iyi erkek oyuncu (Cary Grant) dallarında ise Altın Küre ödüllerine aday gösterilmişti.

1977 yılında televizyon için aynı adlı bir yeniden çevrimi yapıldı. Bu pilot film tutunca da 1977 - 1978 yılları arasında aynı isimli 16 bölümlük bir TV dizisi çekildi.

Oyuncu Kadrosu

Cary Grant ve Joan O'Brien pembeye boyanmış denizaltının köprüsünde.

Kaynakça

  1. ^ Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi 2005. Oğlak Yayınları.s.805 Türkçe isim için referans
  2. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılar