İçeriğe atla

Benzinli tırpan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
00.49, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24176589 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Tırpan motoru ile çalışma.
Siyah; misinalı plastik başlık, Yeşil; çalılıkları kesmek için bıcak, zincirli başlık; sert otları kesmede kullanılır.

Benzinli tırpan (tırpan motoru, motorlu tırpan), bilinen tırpanın aksine kol gücüyle değil benzin veya elektrik güçüyle çalışır. Tırpanlar kestikleri otları bir araya yığarken, motorlu tırpanda hızla dönen plastik misina otları parçalamaktadır. Otlar bir alana yığılmak yerine parçalanarak, dağılırlar. Dağılan bitki parçalarının çürüyerek gübreye dönüşmesi daha kolay olmaktadır. Özellikle fındık bahçelerinde ot yığıntıları fındık tanelerinin kaybolmasına neden olmaktadır. Motorlu tırpanlar bu kaybı önlemektedir.

Benzinli tırpanlar çeşitli kullanım alanlarına göre değişiklik gösterirler. Doğru tırpan seçimi arazinizin yapısına göre yapılabilir. Genellikle iki zamanlı motora sahiptirler. Bildiğiniz üzere 2 zamanlı motorlar benzin + yağ karışımı ile çalışmaktadır. Benzinli tırpanlar kendi aralarında iki çeşittirler. Bisiklet kol diye tabir ettiğimiz düz şaftlı tırpanlar ve sırt tipi tırpanlardır. Engebeli ve yokuşlu arazilerde kullanılması gereken tırpan sırt tipi olabilir. Ancak düz araziler için en ideali düz tırpanlardır. Tırpan fiyatları menşei, markası, modeli ve kalitesi açısından farklılık gösterebilir. Ancak standart bir kullanıcı için yüksek fiyatlı bir tırpan almak manasızdır.

Türkiye'de motorlu tırpanlar uzun yıllardır kullanılır. Bilinir markalar arasında, echo, shindaiwa, stihl, oleo-mac, alpina, husquarna, solo vb. yer almaktadır. Seçim esnasında etrafınızdaki kullananlara danışmanız yararınıza olacaktır. Eğer evinizin çevresinde bir yerlerde kullanacaksanız benzinli tırpan 6 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. yerine elektrikli tırpanda tercih edebilirsiniz. Bunların dışında son zamanlarda lityum ion akülü tırpanlarda revaçtadır. Sonuç itibarı ile tırpan seçiminizi mutlaka bilen birilerine danışarak yapmalısınız.

Motorlu tırpan çalıştırırken hızla dönen uç kısma yaklaşmamak gerekmektedir. Misina veya zincirin fırlattığı parçalar (özellikle taşlar) ciddi zararlar verebilir. Kullanıcılar eldiven, gözlük kullanmalıdır. Uzun süre çalışacaklar kulak tıkacı kullanması faydalıdır.

Bisiklet kollu Motorlu Tırpan
Elektrikli tırpan motoru