Ferromagnezyen silikatlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.05, 30 Temmuz 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22937401 numaralı sürüm (Bot: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

Demir(Fe), magnezyum(Mg) ya da her ikisini birden içeren silikat minerallerine ferromagnezyen silikatlar denir. Bu mineraller yüksek sıcaklık ve basınç etkisi altında kristalize olurlar. Bu tür mineraller genelde koyu renkli ve ferromagnezyen olmayan silikatlara göre daha yoğundur.Olivin, piroksenler, amfiboller ve biyotit yaygın rastlanan bazı ferromagnezyen silikat mineralleridir. Zeytin yeşili renkli olan olivin bazı magmatik kayaçlarda yaygın olarak bulunurken diğer birçok kayaçta rastlanmaz. Piroksenler ve amfiboller mineral grupları olup çeşitleri olan ojit ve hornblend çok yaygındır. Biyotit mika, ayırt edici bir tabaka yapısı olan yaygın, koyu renkli bir ferromagnezyen silikatıdır. Piroksenler kayaç yapıcı ferromagnezyen (mafik) minerallerin en önemli topluluğunu oluşturur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Monroe, James S.; Wicander, Reed (2007). Fiziksel Jeoloji: Yeryuvarı'nın araştırılması (İngilizce) (5. bas.). Pacific Grove, CA: Brooks/Cole-Thomson Learning. ss. 43-44. ISBN 9944-89-161-4.