İçeriğe atla

Amerikanizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.38, 21 Haziran 2020 tarihinde Evrifaessa Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22764979 numaralı sürüm (Bot: Kozmetik değişiklikler)

Amerikanizm veya Amerikancılık, belli bir konuda ABD halkının veya hükümetinin tarafını tutmak anlamında kullanılan siyasal bir deyimdir. Dilbilimsel ve toplumbilimsel alanda, ABD'deki popüler kültürün diğer ülkelerin popüler kültürleri ya da İngilizcenin diğer diller üzerindeki etkisini adlandırmakta da kullanılır. ABD içerisinde genel olarak Amerikalı milliyetçilerini kasteden bu söz, Türkiye gibi başka ülkelerde Amerikan hayranlığı anlamında da kullanılmaktadır. ABD dışındaki ülkelerde genel olarak politik bir hakaret ya da kültürel bir sapma olarak kullanılır.

Kavramın ilk ortaya çıkışı

Amerikanizm kelimesinin kökeni Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na kadar dayanmaktadır. Savaştan önceki yıllarda kesinlikle böyle bir kullanım şekli yoktu. Çünkü o yıllarda Kuzey Amerika kıyılarındaki belli başlı kolonilerde yaşayan halk, birçok değişik etnik unsurdan oluşmuş (fakat tamamı Avrupa kökenli unsurlardan) olduğu için aralarında ulus kökenli bir birliktelikten söz etmek mümkün değildi. Koloni halkının yegane bağlılığı koloni yönetimindeydi. Aslen İngiliz İmparatorluğu'na bağımlı kolonilerin, yarı-bağımsız bir yönetim içerisinde olması, anavatanlarından uzak kalmış olan koloni halkının gittikçe avrupa kültürüne yabancılaşmasına ve kendine özgü yerel bir kültür geliştirmesine yol açtı. İngiliz hükümetinin koyduğu ağır vergilere yerli halkın tepkisi olarak ortaya çıkan bağımsızlık fikri ve bunun sonucunda ortaya çıkan bağımsızlık savaşı, kolonilerdeki halkla Avrupa kültürü arasındaki son köprülerin de kopmasına ve Amerikalı kavramının ortaya çıkmasına imkân sağladı.

19. yüzyıl ve kavramın gelişimi

Savaş sonucunda ABD'nin kurulması, aynı zamanda Amerikanizmin de ortaya çıkışına yol açtı. Başlarda bu kavram, herhangi milliyetçi bir yan taşımayan, Yurtseverlik olarak adlandırabileceğimiz bir kavramdı. Ve 19. yüzyıl'ın ilk çeyreği boyunca da böyle kaldı. İleriki yıllarda Vahşi Batı'nın yavaş yavaş ele geçirilmesi ve bu bölgelere doğu kıyısından göç eden halkların yerleşmesi, bu kavram üzerinde iki büyük değişikliğe neden oldu.