6 Sigma için tasarım (DFSS)
6 sigma için tasarım (DFSS;Design for Six Sigma), ürün döngüsünün başlangıç kısımları ile ilgilenen bir Altı sigma stratejisini tanımlar. Altı sigmadan ayrı ve gelişen bir işletme süreç yönetim metodolojisini tanımlar. Mevcut süreçle ilgilenmez, ürün döngüsünün ilk kısımlarında yapılacak değişikliklerle optimum tasarımların oluşturulması için kullanılır. Bunu gerçekleştirirken oldukça fayda sağlayan araçlar kullanır. Bu araçlar iç işletme süreçlerine, servis proseslerinin yeniden düzenlenmesine ve ürün geliştirme süreçlerine direkt olarak uygulanabilecek olan araçlardır.[1] 6 sigma uygulamaları mevcut sürecin mükemmelliğe ulaştırılması için kullanılırlar. Ancak bu uygulamaların sonuçları bir noktada kilitlenebilir ve ilerletilemez çünkü süreçle ilgili kısıtlar daha fazla geliştirmeye engel olmaktadır. Ürünlerle ilgili tasarım kısıtları da bu engellerden birisidir. 6 sigma için tasarım uygulaması da, sistem geliştirilmek istendiğinde karşılaşılabilecek ürün kısıtlamalarını sürecin en başından saptayıp kaldırmayı hedefler.
DFSS sürecinin işleyişi
[değiştir | kaynağı değiştir]6 sigma için tasarım süreci şu şekilde anlatılabilir:[2]
Öncelikle Müşterinin Sesi(VOC) olarak adlandırılan müşteri beklentileri ile ürünlerin/hizmetlerin müşteriye sunduğu özelliklerin arasındaki farkı anlamayı amaçlayan Aralık Analizi(Gap Analysis) gerçekleştirilir. Her yeni üründen önce bu analiz gerçekleştirilmelidir ki ürünle ilgili zayıf noktalar belirlenebilsin. Aralık analizi gerçekleştirildikten sonra DFSS süreci, PIDOV(Planla-Tanımla-Tasarla-Optimize et-Doğrula) prosedürü uygulanarak devam eder. Bazı uygulayıcılara göre DMADV (Tanımla- Ölç-Analiz et-Tasarla-Doğrula) prosedürü de uygulanabilir.
- Planlama aşamasında DFSS takımı projenin başarısı için gerekli tüm önemli adımları belirler.
- Tanımlama aşaması müşterinin sesi(VOC) çalışmasını içerir ve başarılı bir ürünün hangi özellikleri taşıması gerektiği belirlenir.
- Tasarım aşamasında ürün ve süreçleri hakkında bilgi tabanlı bir tasarım çalışması yapılmaktadır.
- Optimizasyon aşaması kalite, maliyet ve pazara sürme süresi gibi kriterlerin en dengeli şekilde ayarlandığı aşamadır.
- Sürecin başında gerçekleştirilen müşterinin sesi uygulaması ile belirlenen müşteri isteklerinin süreç sonunda gelinen noktada tatmin edilen müşteri istekleri ile karşılaştırılıp, DFSS sürecinin başarısının ölçüldüğü aşama Doğrulama aşamasıdır.