2008 Ludwigshafen yangını

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yangının gerçekleştiği bina

Ludwigshafen yangını, 3 Şubat 2008'de Almanya'nın güneybatısındaki Ludwigshafen kentinde bir Türk'ün evinde çıkan yangın.

Yangında 9 Türk öldü, ölen Gaziantepli aile Alevi Bektaşi Dergâhı'na bağlıydı. Yangında 60 kişi yaralanmasıyla sonuçlanmış ve itfaiye görevlilerinin 26 saat süren çalışması sonunda söndürülebilmiştir.[1] Yangının çıkış nedeni hakkında oluşan şüpheler sonucunda 50 kişilik bir araştırma heyeti kurulmuş, Türkiye ise 4 emniyet görevlisinden oluşan bir heyeti yangını araştırmak üzere Almanya'ya göndermiştir. Türkiye'nin araştırma heyeti göndermesi Alman Die Welt gazetesinde "Türk Güvensizliği" başlığıyla yayımlanan haberde Alman makamlarına olan güvensizliğin sonucu olduğunu iddia etmiştir.[2]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yangına birçok Alman ve Türk politikacı tarafından tepki gösterilmiştir. Bunun yanı sıra sivil toplum örgütleri, ülkedeki Almanlar ve Türkler tarafından ortak bir şekilde tepki göstermiştir.[3] Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile Almanya Başbakanı da yangından dolayı üzüntü duyduklarını belirtmişlerdir.

Yangın Türk basınında da geniş yankı bulmuştur. Basının konuya yaklaşımında etkili olan durum ise evdeki küçük bir kızın yangının bir Alman tarafından başlatıldığı yönündeki iddiaları ve Alman polisinin yangın bölgesinde bir Neonazi grafitisi bulması[4] olmuştur.[5] İlk incelemelere göre yangının çıkış nedeni anlaşılamamış ancak yangının bodrumda başladığı tespit edilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ludwigshafen yangını soruşturuluyor[ölü/kırık bağlantı] VOA
  2. ^ Almanya’da yangın soruşturması büyüyor 9 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NTVMSNBC
  3. ^ Almanya'da "Hepimiz Türküz" mesajları 9 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NTVMSNBC
  4. ^ Mickolus, Edward (2014), Terrorism, 2008-2012: A Worldwide Chronology, McFarland & Company Publishers, p. 13, ISBN 978-0786477630
  5. ^ Görgü tanıklarının sayısı 5'e yükseldi [ölü/kırık bağlantı] CNNTURK

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. CNNTURK web sitesi[ölü/kırık bağlantı]
  2. Hurriyet Gazetesi web sitesi
  3. NTVMSNBC web sitesi 12 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.