1956 Macaristan-Sovyetler Birliği sutopu maçı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(1956 Macaristan SSCB Sutopu Maçı sayfasından yönlendirildi)
Maç sonrasında Ervin Zador

Melbourne kan gölü, (Macarca Melbourne-i vérfürdő veya diğer adıyla Sudaki kan maçı) Macaristan ve Sovyetler Birliği arasında 1956 Melbourne Olimpiyatları'nda yapılan su topu maçıdır ve su topu tarihinin en ünlü maçlarından biridir.

Macar Devrimi'nden sonra, Budapeşte’nin Sovyetler Birliği tarafından bombalamasının hemen arından yapılan maç bir madalya mücadelesi olmaktan çıkıp Macarlar’ın Sovyet baskısına duyduğu tepkinin ifadesi haline gelmiş ve Macar takımının Sovyetler Birliği takımını 4-0 yenmesi ile sonuçlanmıştır. Adı, medya tarafından Ervin Zador'un oyunun sonlarında havuzdan sağ gözünün altından kan akarak çıkması nedeniyle verilmiştir. Maçın son anlarında, Macarlar’ın 4-0’lık skorla önde olduğu sırada Soyvet oyuncusu Valentin Prokopov, onu savunmakla görevli olan ve maçtaki iki golün sahibi Zador’a doğru yönelerek bir yumruk attı.[1] Zador kanlar içinde havuzdan dışarı çıkarken meydana gelen kargaşa üzerine maça devam edilememiş ve yetkililer tarafından yapılan duyuruyla Macaristan 4-0’lık skorla kazanan ekip olarak ilan edilmişti.

Bu maç ile finale yükselen Macar takımı finalde Yugoslavya ile karşılaştı. Maçı 2-1 kazanıp altın madalyanın sahibi oldu. Sovyet takımı, Macar ve Yugoslav takımının ardından üçüncü oldu.

Maç, Macar Devrimi’nin 50. Yılı olan 2006’da çeklien Freedom's Fury adlı filme konu olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zorlu, Burak. "Savşın Etkileri Spora Taşınırsa:Kanlı Su Topu Mücadelesi". Arizonanincolu.wordpress.com blog 5 Temmuz 2015. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]