İTA Okulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.41, 28 Aralık 2016 tarihinde Ardacebi (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17983814 numaralı sürüm
İtalyan Koleji
Kuruluş2014
ÜlkeTürkiye
TürüÖzel okul
MüdürSedef Bulat
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İtalyanca, İngilizce
Sınıflarilkokul 1-4,
ortaokul 1-4
Öğrenci sayısıyaklaşık 350
AdresiAbide-i Hürriyet Cad. Duatepe Cad. 5/7 Şişli /İstanbul
Resmî sitesihttp://www.ita.k12.tr

İTA Okulları ya da yaygın bilinen adıyla İtalyan Koleji, İstanbul'da özel okul statüsünde yer alan ve içinde anasınıfı, ilk ve ortaokul barındıran bir okuldur.

İtalyan Lisesi mezunlarının ve İtalyan Büyükelçiliği'nin[1][2] desteğiyle açılan İtalyan Koleji, Türkiye'de yaşayan İtalya vatandaşlarının yanı sıra İtalyanca eğitim almak isteyen Türk ve yabancı öğrencilere de açık bir okul olarak kurgulandı. Klasik İtalyan eğitim sisteminin belirgin özellikleri olan güçlü kültür ve sanat öğretimi, ITA Okulları bünyesinde açılan eğitim kurumunun ayırt edici niteliğidir.

Eğitim

Toplamda 27 derslik, bilgisayar laboratuvarı, kapalı spor salonu, kütüphane ve çeşitli kulüp etkinliklerine sahip olan İtalyan Koleji'nde; interaktif donanımlı sınıflar, özgün sanat eserlerinin bulunduğu müze ve 6 metre uzunluğunda deniz canlılarının barınacağı büyüklükte bir akvaryum bulunmakta.

İtalyan Koleji'nin akademik programının temelini, ünite planlama ve programlama yaklaşımı olan "Tasarım Yolu ile Anlama" (Understanding by Design-UbD) oluşturmaktadır. Bu program öğretim ve ölçme-değerlendirme tasarımı hakkında bir düşünme biçimini temsil eder ve hem araştırma hem de sınıfta uygulama yoluyla sınanmış pek çok fikri ve süreci bir araya getirir. Tasarım Yoluyla Öğrenme'yi geleneksel eğitim uygulamalarından ayıran en önemli özellik, geriye dönük planlama sürecinin kullanılmasını vurgulamasıdır. Planlama sürecine etkinlikler, materyaller, ders içeriği ile başlamak yerine, bireyin sürecin sonunda ne bilmesi, anlaması ve yapabilmesi gerektiği üzerine odaklanır. Bu düşünce tüm eğitim-öğretim programı ve ölçme değerlendirme planlamasının odak noktasını oluşturur.

Perugia Yabancılar Üniversitesi'nin 12 Mayıs 2015 tarihinde[3] İTA Okulları'nı Türkiye'deki CELI İtalyanca akreditasyon merkezi olarak kabul etmesiyle birlikte, sekizinci sınıfta CELI sınavını başarıyla tamamlayan öğrenciler, İtalya'da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan ve CELI sistemini kabul eden İtalyan okullarına yatay geçiş olanağı kazanmaktadır.

2017-2018 öğrenim yılında faaliyete geçecek olan lise bölümünün açılması ile İtalyan Koleji orta öğrenim bölümünden mezun olan öğrenciler, herhangi bir sınava gerek olmaksızın lise kısmına kayıt yaptırabilecekler.

Kulüpler

İtalyan Koleji'nde 2016-2017 eğitim öğretim yılı itibariyle aşağıdaki kulüpler mevcuttur:

İtalyan Koleji Müzesi

İtalyan Koleji'nin bünyesinde bulunan müzede; kuratörlerin yönetiminde hazırlanan tematik sergilerin yanı sıra resim, heykel, özgün baskı yapıtları sergilenmektedir. Türk ve İtalyan sanatının seçkin örneklerinin yer aldığı müzede; dönem dönem Fikret Mualla, Nuri İyem, Fausto Zonaro, Galileo Chini, Filippo Indoni gibi tanınmış ressamların özgün eserleri sergilenmektir.

Kaynakça

  1. ^ "İstanbul'da İtalyan Koleji'ne yeni şube". Sabah. 9 Nisan 2014. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Italia-Turchia - Presentata la nuova scuola "Italyan Koleji"". İtalya Dışişleri Bakanlığı. 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Circolare 1326". Università per Stranieri di Perugia Centro di Valutazione e Certificazione Linguistiche. 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2015.