Damla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir musluktan damlayan su damlacığı
Su birikintisine damlayan bir su damlacığı ve damlacığın etkisiyle oluşan şekiller
Bir bardak içinde sıçrayan su damlaları

Bir damla ya da su damlacığı; küçük bir hacmi olan, tamamen veya neredeyse çok küçük yüzeylerle sınırlıdır. Açıldığı zaman bir tüpün alt uçlarında birikir, asılı bir damla oluşur. Damla, buharlaşma veya yoğunlaşmadan atomizasyon sayesinde oluşabilir.

Yüzey gerilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir damla oluşturmanın basit bir yolu da sıvıyı yavaş yavaş küçük çaplı bir tüpten akıtmaktır. Tüp sarkmadıkça sıvı damla olarak akar. Düşen damla halindeki sıvı yüzey gerilimi tarafından düzenlenmektedir.

Ses[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıvı damlasından çıkan sesin ana kaynağı olan sıvı kabarcıklarında yüzeye çarptıklarında sıvı çarpışır. Bu kabarcıklar, su sıçramalarından oluşan çoğu sesin nedenidir.[1][2]

Optik[değiştir | kaynağı değiştir]

Yağmur damlaları ışık kırılması ve yansıması dolayısıyla gökkuşağını oluşturabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Prosperetti, Andrea (1993). "The impact of drops on liquid surfaces and the underwater noise of rain" (PDF). Annual Review of Fluid Mechanics. Cilt 25. ss. 577-602. doi:10.1146/annurev.fl.25.010193.003045. 9 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2006. 
  2. ^ "Bubble Resonance". The Physics of Bubbles, Antibubbles, and all That (İngilizce). Ryan C. Haziran 2005. 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2006.