MediaWiki tartışma:Edit

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Değiştir -> Düzenle[kaynağı değiştir]

Biraz büyük bir değişiklik oluyor gerçi ama; çok büyük bir kavram hatası yapıyorduk aslında. Edit, düzenlemektir esasen. Change (veya temel bağlamda alırsak) Modify) ise değiştirmektir.

Edit temel olarak basit bir değişiklikten daha kapsamlı bir eylemdir ve gündelik hayatta kullanılan (Vikipedi kullanıcı grubu olan editörlüğün farklı yorumlanması mümkün zira) Editörlüğün, yani düzenleme işinin de köküdür.

Ezelden beri süren bir uygulamaydı en çok kullandığımız düğmelerden biri olan (orijinal adıyla) "Edit" için "Değiştir" dememiz. Şimdi bunu neden "Düzenle" olarak değiştirdiğim hususunda bir iki satır karalamak istedim bu yüzden.

Gerekçem de temel olarak budur; diğerini çok kanıksadık, evet; lakin doğrusu budur. TDK Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu da tamamen aynı fikirde. Malumunuz, sistem mesajlarında kesinlikle TDK'nın bilişim ve bilgisayar terimleri sözlüklerine bağlı kalıyoruz zaten.

Bu konuyu burada tartışabiliriz kesin olarak karşı çıkanlar olursa.

Vito Genovese 15:37, 27 Şubat 2011 (UTC)

  • Destek Destek - Vito yeterince açıklamışsın zaten. Biraz zor olsa da alışmalıyız çünkü doğrusu bu. Vikipedi için Reform çağı kısacası diyebilirim :). TDK'da böyle dediğine göre uzatmaya bile gerek yok.  Emperyan İleti 17:44, 27 Şubat 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Şu anki Vikipedi terimleri nedeniyle kesinlikle karşıyım. Zira, Vikipedi'de düzenlemek, Vikipedi standartlarına uygun olmayan bir maddeyi standartlara uygun hale getirmek anlamında kulllanılır. Bu sorun çözülürse sorun değil; ama yine de "düzenle" teriminin şu anki anlamında kullanılmasının sona ermesi için zaman gerekecek. Ayriyeten şimdiki "düzenle" teriminin yerine ne geçecek? Bu nedenle değişiklik şu an için geriye alınmalı, hatta beklenmeliydi. --82 ~145 ileti 17:57, 27 Şubat 2011 (UTC)
Yine "değiştir" olarak kalması için bir sebep, Basit İngilizce Vikide "change", yani "değiştir" sözcüğü kullanılıyor. Yani değiştir yanlış değil. --82 ~145 ileti 17:59, 27 Şubat 2011 (UTC)
Köy Çeşmesine yazdıkların ile yukarıda yazdıklarını birlikte ele aldığımda, "düzenlemek" kavramının Vikipedi'deki yerleşik kullanımına örnek olarak Şablon:Düzenle'yi gösterdiğini düşünüyorum ve buna göre karşı argüman sunacağım; yanılıyorsam düzelt lütfen. Klasiktir (örn: "Webster defines marriage as...."), bu tür tartışmalarında TDK'nın tanımlarına bir göz atmadan olmaz.
Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğünde "Diğer diller" seçeneğini seçip "edit" diye arattığımızda (doğrudan bağlantı veremiyorum, TDK anlamsız bir şekilde buna izin vermiyor) şu sonucu alıyoruz: düzenlemek - İng.: edit - Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu.
Bilindiği gibi düzenlemek, değiştirmek eylemini de kapsayan bir terimdir. Bir şey düzenlendiğinde / düzenleme yapıldığında, o şeyin daha düzgün hale getirilmesi sağlanmış olur. Düzenlemek, değiştirmek eylemini de kapsar dediğim gibi ama değiştirmek, düzenlemek eylemini kapsamaz. "Düzenle" diyerek insanlara çok daha iyi bir mesaj vermiş, çok daha iyi bir çağrışım yapmış olmuyor muyuz zaten? Bu yazılımı ortaya çıkanların amaçladığı çağrışımı, intibayı vermiş oluyoruz. Vandalların yaptığı da değiştirmektir, ancak biz düzenlemeye çağırıyoruz insanları, çok daha güçlü bir alt metin görüyorum ben burada.
Onun dışında Şablon:Düzenle ile şu anki bahsi geçen "düzenle" değişikliğinin eşleşmesini bir sorun olarak görmüyorum açıkçası. Tam da anlatmaya çalıştığım bu aslına bakarsanız. Biz de ona davet ediyoruz zaten insanları, düzenleyin, basın bu düğmeye ve düzenleyin sayfalarımızı. O şablon ile düğmenin adının aynı olmasında problem görmüyorum açıkçası. Şablonun orijinal adı Cleanup, yani Temizle olsa bile. Bence şablon için düzenle ismi gayet uygundur ve anlatmaya çalıştığım, verilmesine vesile olmaya çalıştığım etkiyle doğrudan paralellik göstermektedir. Simple English'in "edit" yerine "change" kullanması da tam olarak anlatmaya çalıştığım şey değil mi zaten? Basit İngilizce, adı üstünde... Kavramsal olarak daha geniş bir şemsiye olan edit yerine, çok daha fazla kişi tarafından, İngilizceyi öğrenenlerin çok daha önce öğrendiği "change" terimini kullanıyorlar; ancak bu iki terim arasında bire bir eşleşme kesinlikle söz konusu değil.
Teknik açıdan üç sayfayı kapsayan bir düzenleme söz konusu, ona da açıklık kazandırmış olayım: MediaWiki:Edit, Vector dışındaki görünümler için yukarıdaki "edit" düğmesini yerelleştiriyor. MediaWiki:Vector-view-edit, aynısını Vector görünümü için yapıyor. MediaWiki:Editsection ise sayfalardaki alt başlıkların yanında görülen ve sadece o bölümü düzenlemek için kullanılan bağlantı için kullanılan yine "edit" terimini yerelleştiriyor.
"Beklenmeliydi" ifadesine açıkçası katılmıyorum; zira Vikipedi'de bir değişiklik yaparsınız, biri itiraz ederse geri alırsınız ve tartışırsınız. İşleyiş genel olarak budur. Geri almayı dert eden bir insansanız, işte o zaman genel olarak tüm Viki aleminde problem yaşarsınız zaten. Ben topluluğun kararlarını hiçbir zaman yadsıyan biri olmadım; beni az çok tanıyorsunuz. O yüzden de değişikliğime bir itiraz varsa elbette geri alırım. Ancak bu duruma has olarak, şöyle bir ricam var itiraz sahipleri olan 82 ve Rapsar'dan: "Değiştir"'e herkes aşina, biliyorsunuz. İnsanların "düzenle"'nin farkına varması ve etkisini görsel olarak hissetmesi ve dolaylı olarak buradaki tartışmaya katılmaya teşvik edilmesi için 1 günlük bir deneme süresi verelim bu terime. Tartışma sonlanmasa da (ki sonlanmaz zaten 1 günde doğal olarak) yarın akşam bu saatlerde bu 3 MediaWiki sayfasını geri almayı taahhüt ediyorum şahsen. 1 gün insanlara bir deneme süresi verelim, bir yandan da Köy Çeşmesinde duyurarak buradaki tartışmaya davet edelim; ondan sonra yarın akşam Türkiye saati ile 22'de, sistem saatiyle 20'de bu sayfaları geri alayım. "Hayır, şu an geri almalısın" diye kesin olarak itiraz ediyorsanız, şimdi alacağım. Bu inceliği gösterirseniz yarın alacağım.
Bu arada yeni bir şey görmekten pek hoşlanmayan sevgili Rapsar'a da bir notum olacak son olarak :) Bu düğme ve bağlantıların adı şimdi, yarın ya da tartışma sonunda ne olursa olsun; bu düğmelerin sende her zaman "değiştir" olarak görüntülenmesini ufak bir common.js düzenlemesi ile sağlayabilirim. Olur da tartışmadan "düzenle" sonucu çıkarsa ve bana hatırlatırsan hemen halledeyim.
Sevgiler
Vito Genovese 20:20, 27 Şubat 2011 (UTC)
Herhangi bir kişi olarak bir sayfanını üzerinde "düzenle" sekmesini gördüğümde bana yapacağı çağrışım, belirttiğin şey değil, sayfanın düzensiz olduğu ve birinin düzenlenmesine muhtaç olduğu yönündedir. Bir Vikipedist olarak ise "düzenle" sözcüğü bana "düzenle" şablonunu çağrıştırıyor ve zaten bu sorun çözülmediği sürece oyun karşı olacak. Ayrıca yine TDK'ya göre, "düzenlemek" sözcüğünün anlamı "Düzenli, düzgün duruma getirmek, düzen vermek, tanzim etmek". Kast ettiğimiz şey kesinlikle bu değil. Tartışılmadan yapılan değişikliğe ben emrivaki derim, hele de topluluk buna tamamen itiraz ediyor, bu nedenle geri alınmalı. Ama yine de test edilsin deniyorsa, tamamdır, herhangi bir etkisini göremedim gerçi SD'ye baktığımda. İşleyiş aslında şöyle olmalıdır: Tartışılır, uygun bulunur, uygulanır. Başka türlüsü doğru değildir. --82 ~145 ileti 21:14, 27 Şubat 2011 (UTC)
Aşağıda Yetkin'in yorumunun altına cevaben yazmıştım, burada da tekrar etmiş olayım SD'de etki görmekten bahsettiğin için. Buradaki temel amaç insanlara daha güzel çağrışımlar yapmak, insanları vandalizmden soğutmak değil; bu sadece "Böyle de bir ek getirisi olabilir" diye değindiğim bir argümandır. Buradaki temel amaç, bir kavram hatasının düzeltilmesidir. Edit = Düzenle eşleşmesine sanırım kimse itiraz etmiyor. Burada topluluğun tercihinin ne olacağı ile ilgili bir tartışma var daha ziyade; yoksa belirttiğim gibi, bu yazılımı hazırlayanların amaçladığı kullanım "düzenle"'dir. Ancak biz "değiştir" olarak kullanmayı tercih edersek, "değiştir" olarak kullanacağız.
Bir de "düzeltmek" ile "düzenlemek" arasındaki benzerlik (ki bu benzerlik tanımlara da yansıyor yeri geldiğinde) insanların algılarında bir karışıklığa da yol açabiliyor. En azından Berm ile IRC'de konuştuğumda bendeki izlenim bu yönde oldu. Düzenleme her zaman yapılabilir, evet. Madde seçkin madde seçilmiş de olsa, o sayfada yapacağınız işlem düzenlemedir. Düzeltme ile karışıklık yaşanabildiği için, en azından Berm'in ağzından duyduğum, "Maddeye yeni metin eklesek, yani taslak madde gibi bir maddeye içerik ekleyerek maddeyi geliştirsek bu düzenleme olmaz, ancak değişiklik olur" benzerinde oldu. Düzeltmek daha ziyade Fix terimiyle eşleşirken, Düzenlemek Edit terimi ile eşleşiyor.
Onun dışında büyük değişiklikleri tartışmadan yapmama huyuma aşinasındır. İstekler bölümüne teklif yağdırıp duruyorum şu ve bu şekilde. Burada bir düzeltme işlemi söz konusu olduğu için itiraza göre hareket etmek daha doğru olacaktı. Neyse, zaten konuya odaklanalım şimdilik. "Geri al" diyor musun, yoksa "1 gün kalsın" mı diyorsun, o kısmı net olarak anlayamadım?
Vito Genovese 21:33, 27 Şubat 2011 (UTC)
"Düzeltmek" sözcüğü ile karışıtırılıyor diyorsun ya :) Karıştırılırsa ortada bir sorun var demektir. Bunun dışında altta yazdım, tartışma sayfasını düzenlemek sözünü anlamsız buluyorum. Bir gün beklenip beklenmemesi benim için fark etmez, zaten yarın da bu kadar itirazdan sonra geri alınacaktır. --82 ~145 ileti 21:36, 27 Şubat 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı 82'nin dediklerinin tamamına aynen katılıyorum.--Rapsar 17:58, 27 Şubat 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Ben de karşıyım. "Değiştir" daha iyiydi. --Berm@nyaİleti 20:25, 27 Şubat 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Değiştir teriminin daha kapsayıcı ve doğru olduğunu düşünüyorum.--Stambouliote ileti 20:26, 27 Şubat 2011 (UTC)
Şimdi Berm ile IRC'de konuşuyordum da, oradan bir kavram karmaşası olduğunu daha iyi görme imkanım oldu ve bu oy dolayısıyla bir iki bir şey karalayayım istedim. Değiştir elbette daha kapsayıcı, tüm düzenlemeler aynı zamanda bir değişikliktir zira. Ancak MediaWiki'yi tasarlayanların burada vermek istedikleri mesaj "değiştirmek" değil, "düzenlemek". Bu yüzden İngilizce Vikipedi'de "change", "modify" veya "alter" değil de "edit" kullanılıyor. O yüzden Almanca'da "veraendern" değil de "bearbeiten" kullanılıyor. Zamanında, MediaWiki Türkçeleştirmesinin ilk aşamalarında bir çeviri hatası yapmış ve bugüne kadar korumuşuz. Bu yazılımı tasarlayanların burada vermek istediği intiba, sağlamak istedikleri çağrışım "değiştirmek" değildir, "düzenlemektir". Kullanıcıların "değiştir"mesini değil, "düzenleme"sini isterler ve bu yüzden o düğmeyi "edit" olarak adlandırmışlardır. "Değiştir" terimine alışmış kullanıcıların "düzenle"'yi neden yadırgayabileceğini görmek güç değil; elbette çok daha geniş bir kavram oluşmuş kafalarında. Ancak bu istenen kavram mı, yukarıdaki vandalizm örneğimle birlikte bir düşünmenizi rica ediyorum.
Vito Genovese 20:51, 27 Şubat 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı "Düzenle" sözcüğünün insanları daha yararlı değişiklikler yapmaya yönelteceğini düşünmüyorum. TDK'ya bu denli bağlanmak da anlamsız. Yeni kullanıcı kazanmak istiyorsak sekme adlarından önce işleyişe egemen olan yanlışlarımızı düzeltmeliyiz. Büyük sorunları küçüklerden önce ele alırsak çok daha iyi olacak. --Superyetkinileti 20:57, 27 Şubat 2011 (UTC)
Elbette; zaten buradaki temel amacım bu değildi kesinlikle. Yazılımın amaçladığı kullanıma dönüştürme söz konusu; asıl amaç bu. Bu arada yukarıdaki uzun yazımın sonunda söylediklerim tüm karşıt oy sahipleri için geçerlidir. "Hayır, 1 gün boyunca kalmamalı ve hemen geri alınmalı" derseniz hemen geri alırım, ancak bu deneme süresinin yararının olacağı görüşündeyim.
Vito Genovese 21:14, 27 Şubat 2011 (UTC)
Destek Destek Vito Genovese üstte gerekçeyi yazmış. Katılıyorum ve yeni adlandırmanın daha doğru ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Düzenlemek, sonraki halin önceki halden daha iyi olması gerektiği anlamını veriyor. Şu 2 soru sorulabilir: sadece düzensiz olan şeyler mi düzenlenebilir? Bir şey zaten düzenli ise tekrar düzenlenebilir mi? Wiki gibi imece usulüyle anonim katkılarla gelişen bir ansiklopedide ben ikincisine katılıyorum --Szoszvmesaj 21:15, 27 Şubat 2011 (UTC)
Zaten düzenli olanın yeniden düzenlenmesi geliştirme sözcüğünün karşılığıdır. Bu mantıkla sekme adının geliştir olması gerekmez mi? --Superyetkinileti 21:21, 27 Şubat 2011 (UTC)
Bu anlamı düzenlemek de sağlıyor.--Szoszvmesaj 21:25, 27 Şubat 2011 (UTC)
"Geliştir" esasen güzel bir tercihsel öneriymiş. Sadece maddeler için kullanabiliriz bunu topluluk kabul ederse?
Vito Genovese 21:35, 27 Şubat 2011 (UTC)
Karşı oy vermemin sebebi şu; "Değiştir" kelimesi, "Düzenle"ye göre çok daha kapsamlı kalıyor. Şimdi bir maddeye örneğin 2.500 karakterlik ekleme yaptınız. "Düzenle"ye sizce tamamen girer mi? Hayır, çünkü düzenlemek demek madde içeriğindeki bazı yanlışları düzeltmek, bazı bölümlerini geliştirmektir. Ama değiştirmek, bunu kapsıyor. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 21:30, 27 Şubat 2011 (UTC)
Evet, Bermanya'ya katılıyorum. Maddeye bir bilgi eklemek, düzenlemek değildir. Düzenleme deyince aklınıza ne gelir? Düzensiz bir şeyi düzenlemek tabii ki. Mesela bu tartışma sayfasının üzerinde "düzenle" yazıyor, peki biz ne yapıyoruz? Tartışma sayfasını düzenliyor muyuz? --82 ~145 ileti 21:32, 27 Şubat 2011 (UTC)
Buna cevaben 82'ye yazdığım yukarıdaki ikinci cevapta bir şeyler yazdım, oraya yönlendirmek isterim.
Vito Genovese 21:36, 27 Şubat 2011 (UTC)
Belirttiğim gibi 1 günlük deneme süresinin sonunda 3 MediaWiki sayfasını da eski haline getirdim. Tartışma devam ediyor tabii, ona mani değil bu durum.

Vito Genovese 18:11, 28 Şubat 2011 (UTC)

Kendime not: Dördüncü bir sayfa daha var: MediaWiki:Revreview-edit. Bunu da diğerlerinden ayrı tutmamak lazım. Şu an için "değiştir" yapıldı. Tartışmadan "düzenle" terimi çıkarsa diğer üçüyle birlikte değiştirilecek.
Vito Genovese 23:57, 3 Mart 2011 (UTC)
  • Destek Destek Değiştir, zaten burada gerekli anlamı ifade edemiyor. Vito'nun da açıkladığı gibi düzenle sözcüğünün, hem çevirinin doğruluğu açısından, hem de anlam açısından değiştir'e kıyasla daha iyi olduğu kanaatindeyim. Düzenle daha doğru olacak. Saygılar.--AlpFatih ileti 20:09, 28 Şubat 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Kısacası, ben de 82'nin dediklerine aynen katılıyorum.--вяí¢αи76ileti 10:36, 2 Mart 2011 (UTC)
  • Tarafsız Tarafsıza yakın Destek Destek Bence Vito'nun önermeleri güzel, hatta Düzenle şablonuyla güzel bir uyum oluşturabilir. Yine de Değiştirin de bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum. Vito'nun dediklerine kısmen katılsam da aslında benim için fazla farketmez. Sırf TDK'yı protesto etmek ve gıcık etmek amacıyla destek bile verebilirim aslına bakarsanız. =) --Stultiwikiabana yaz 20:50, 2 Mart 2011 (UTC)
  • Karşı Karşı Vitonun 3. paragrafında belirttiği üzere düzenle terimini clean up yerine kullanıyoruz. Yoksa düzenle kelimesinin değiştir kelimesine göre daha iyi karşıladığına katılıyorum.--Coriolis 01:09, 3 Mart 2011 (UTC)