Arkhe: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
16 (mesaj | katkılar)
k telifli
telif hakkı ihlali içeren sürüm taslak haline çevrildi
1. satır: 1. satır:
Batı Anadolu kıyılarındaki kentlerde yaşamış [[Sokrates]] öncesi filozofların ilke '''temel''', '''ana madde''' anlamı kazandırdıkları sözcüktür, unsurdur.
{{telif|adres= http://www.anlamak.com/dusunmek/felsefe-sozlugu/Felsefe-Sozlugu---A.htm}}

Batı Anadolu kıyılarındaki kentlerde yaşamış [[Sokrates]] öncesi filozofların ilke '''temel''', '''ana madde''' anlamı kazandırdıkları sözcüktür, unsurdur. Antik çağda Anadolu Yunanlıları düşünsel çabaya bir ilk nedeni araştırmakla giriştiler. İlk kez iki her zaman dört ediyorsa bunun tanrıların keyiflerinin üstünde bir ilk ve değişmez nedeni olmalıdır. Dünya nasıl yapılmıştır? Bitkiler, hayvanlar, insanlar nasıl oluşmuşlardır? Bütün bu varlıkların başı, kökü, kaynağı nedir? Gibi sorular sorulmuştur.

Bilinen tarih içinde sözcüğü felsefi anlamda ilk kullanan Batılı anlamda ilk filozof sayılan [[Thales]]’tir. Thales her şeyin arkhesi ''su'' demiştir. Thales sözcüğü her şeyin "ana maddesi",dayandığı, ilk "çıktığı kaynak" gibi anlamlarda kullanıp, doğaya ve doğadaki gelişmeler kendi içlerinde bulunan doğa ötesi açıklamalar gerektirmeyen bir kaynağa geri götürme çabasından söz eder. Böylece bilimsel düşüncenin öncüsü sayılır. Daha sonra [[Anaksimandres]] bu ilk nedenin belirsiz bir cevher, [[Aneksimenes]] ise bunun hava olduğunu söylemiştir.

Aristoteles ise arkhe her şeyin temeli özüdür. Bütün öteki şeyler ondan çıkar, ama o hep var olmakta devam eder.
[[Metafizik]] idealist felsefede bütünüyle bu ilk (arkhe) düşüncesine dayanır. Metafiziğin en belli ve açık biçimi olan dinsel düşünceye göre bu ilk tanrı’dır.
Arkhe düşüncesi “ilk”leri “başlangıç”ları “temel”leri arayan düşünüş biçimiyle daima iç içedir.


[[Kategori:Felsefi kavramlar]]
[[Kategori:Felsefi kavramlar]]

Sayfanın 15.22, 7 Mart 2006 tarihindeki hâli

Batı Anadolu kıyılarındaki kentlerde yaşamış Sokrates öncesi filozofların ilke temel, ana madde anlamı kazandırdıkları sözcüktür, unsurdur.