Arnaldus de Villa Nova: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bosforox (mesaj | katkılar)
Diger dillerde kisini 1311 yilnda öldügü birldirilmekte (bkz. ingilizce, almanca versiyonlar) O taktirde 1313 yili oldugu belirtilen tarihle alakali olaylarda turarsizlik bulunmakta.Bu sebeple 1313 tarihi 1311 cevirildi ve diger noktada 1313 bilgisi silindi
Bosforox (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
17. satır: 17. satır:


[[Kategori:1235 doğumlular]]
[[Kategori:1235 doğumlular]]
[[Kategori:1313 yılında ölenler]]
[[Kategori:1311 yılında ölenler]]
[[Kategori:Simyacılar]]
[[Kategori:Simyacılar]]
[[Kategori:İspanyol astronomlar]]
[[Kategori:İspanyol astronomlar]]

Sayfanın 15.56, 27 Eylül 2020 tarihindeki hâli

Arnaldus de Villanova
Thesoro de los pobres (1584).

Arnaldus de Villa Nova ya da Arnaldus de Villanueva, Arnaldus Villanovanus, Arnaud de Ville-Neuve, Arnau de Vilanova, (~ 1235 Valensiya–1311), Katalan bir aileden geldiği düşünülen simyacı, gök bilimci ve fizikçidir. Bu bilim dallarının yanında kimya, tıp ve Arap felsefesi de okumuştur. Bir süre Aragon'da yaşadıktan sonra Paris'e gitti ve orada yaşamaya başladı. Savunduğu tezler nedeniyle kilisenin şiddetli baskısına maruz kaldı.Bunun nedeniyle bulunduğu yerden kaçmak zorunda kaldı, Sicilya'ya sığındı. Papa V. Clement'in durumunu duyması üzerine, Papa tarafından Avignon'a davet edildi. Ancak gidiş yolunda hastalanarak yaşamını yitirdi.

Thesaurus Thesaurorum ya da Rosarius Philosophorum, Novum Lumen ve Flos Florum gibi simya ile ilgili kitapların onun yazdığı düşünülmektedir. Ancak bu konuda kesin bir kanıt yoktur. Bilim dünyasına en bilinen katkısı ise korbonmonoksit ve saf alkolü bulmasıdır. Şarap üretimi, korunması ve bozulmaya başlayan şarapları kurtarmaya yönelik yardımcı bilgiler verdiği kitabı üzerine Liber de Vinis o dönemde büyük ilgi görmüştür.

Kaynakça