Sıvı kristal ekran: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k Anlam ayrımı giderildi, genel düzenleme yapıldı AWB ile
Hardaliyem (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
7. satır: 7. satır:
6. Izleyiciye ışığı geri gönderen yansıtıcı yüzey.]]
6. Izleyiciye ışığı geri gönderen yansıtıcı yüzey.]]


'''Sıvı kristal ekran''' (<small>[[İngilizce]]: '''L'''iquid '''C'''rystal '''D'''isplay</small>), elektrikle [[Kutuplanma|kutuplanan]] <small>(İngilizce: Polarization)</small> sıvının [[ışık|ışığı]] tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu fluoresan ekranların yerini almıştır.
'''Sıvı kristal ekran''' (<small>[[İngilizce]]: '''L'''iquid '''C'''rystal '''D'''isplay</small>), elektrikle [[Kutuplanma|kutuplanan]] <small>(İngilizce: Polarization)</small> sıvının [[ışık|ışığı]] tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu floresan ekranların yerini almıştır.


Başlangıçta tek renkli ve çok düşük çözünürlüklü olan sıvı kristal ekranlar; hesap makineleri, saatler, cep telefonları vb. basit görüntüleme işlerinde kullanılmıştır. [[Nokta matris]]li <small>(İngilizce: Dot matrix)</small> yüksek [[Çözünürlük (optik ve elektronik)|çözünürlüklü]] ve [[renk]]li sürümlerinin ortaya çıkması bu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Başlangıçta tek renkli ve çok düşük çözünürlüklü olan sıvı kristal ekranlar; hesap makineleri, saatler, cep telefonları vb. basit görüntüleme işlerinde kullanılmıştır. [[Nokta matris]]li <small>(İngilizce: Dot matrix)</small> yüksek [[Çözünürlük (optik ve elektronik)|çözünürlüklü]] ve [[renk]]li sürümlerinin ortaya çıkması bu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmıştır.


Az yer kaplamaları, düşük [[enerji]] tüketimleri ve [[katot ışınlı tüp]]lere göre yok denecek kadar az [[radyasyon]] yayımları nedeni ile bilgisayar ekranları ve [[TV]] cihazlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Eskiden tazeleme hızları yavaş olan bu ekranlar hızlı görüntü değişiminde gölgelenme ''(ghosting)'' sorunu yaşamaktaydı. Teknolojinin ilerlemesi ile 1 milisaniye civarına kadar inen [[piksel]] hızı, bu sorunu ortadan kaldırmıştır.
Az yer kaplamaları, düşük [[enerji]] tüketimleri ve [[katot ışınlı tüp]]lere göre yok denecek kadar az [[radyasyon]] yayımları nedeni ile bilgisayar ekranları ve [[TV]] cihazlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Eskiden tazeleme hızları yavaş olan bu ekranlar hızlı görüntü değişiminde gölgelenme ''(ghosting)'' sorunu yaşamaktaydı. Teknolojinin ilerlemesi ile 1 milisaniye (ms) civarına kadar inen [[piksel]] hızı, bu sorunu ortadan kaldırmıştır.
== Tam ekran görüntü tazeleme değerleri hakkında ==
== Tam ekran görüntü tazeleme değerleri hakkında ==
Kullanılan renk skalası (örnek: [[24-bit]] renk derinliği gibi) yüzünden veri gecikmesi gerçekleşir. İşte bu yüzden 1ms lik bir panel saniyede 1,000,000 kez tazeleme yapamaz.
Kullanılan renk skalası ([[24-bit]] renk derinliği gibi) yüzünden veri gecikmesi gerçekleşir. İşte bu yüzden 1 ms'lik bir panel saniyede 1.000.000 kez tazeleme yapamaz.


Kesin olmamakla birlikte kabaca bilinmesi gereken değer bilgileri :
Kesin olmamakla birlikte kabaca bilinmesi gereken değerler:


* 5-6ms 50~60 hz arası,
* 5-6 ms 50~60 Hz (Hertz) arası,
* 3-4ms 75~80 hz arası,
* 3-4 ms 75~80 Hz arası,
* 2ms 85~100 hz arası tam ekran görüntü tazeleme aranlarına sahip olabilmektedirler.
* 2 ms 85~100 Hz arası tam ekran görüntü tazeleme aralığına sahip olabilmektedirler.
* 1ms (teorik olarak) 200 hz e kadar ulaşabilir.
* 1 ms (teorik olarak) 200 Hz'e kadar ulaşabilir.


{{tekno-taslak}}
{{tekno-taslak}}

Sayfanın 09.46, 6 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Yasıtmalı çevrilmiş şematik sıvı kristal ekran.
1. Dikey film filtresi giren ışığı kutuplar etmektedir.
2. ITO elektrodlu cam alt katman. Bu elektrotların şekilleri LCD çalışmadığında oluşan karanlık görüntüden sorumludur. Yüzeye çizilmiş dikey çizgiler sıvı kristalin kutuplanmış ışık ile aynı hizada olmasını sağlar.
3. Çevrilmiş şematik sıvı kristaller.
4. Yatay filtre ile aynı hizada yerleştirilmiş, yatay çizgili ortak elektrot filmli (ITO) cam alt katman.
5. Geçen ışıği blok/geçirme özelliğine sahip yatay film filtre.
6. Izleyiciye ışığı geri gönderen yansıtıcı yüzey.

Sıvı kristal ekran (İngilizce: Liquid Crystal Display), elektrikle kutuplanan (İngilizce: Polarization) sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu floresan ekranların yerini almıştır.

Başlangıçta tek renkli ve çok düşük çözünürlüklü olan sıvı kristal ekranlar; hesap makineleri, saatler, cep telefonları vb. basit görüntüleme işlerinde kullanılmıştır. Nokta matrisli (İngilizce: Dot matrix) yüksek çözünürlüklü ve renkli sürümlerinin ortaya çıkması bu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Az yer kaplamaları, düşük enerji tüketimleri ve katot ışınlı tüplere göre yok denecek kadar az radyasyon yayımları nedeni ile bilgisayar ekranları ve TV cihazlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Eskiden tazeleme hızları yavaş olan bu ekranlar hızlı görüntü değişiminde gölgelenme (ghosting) sorunu yaşamaktaydı. Teknolojinin ilerlemesi ile 1 milisaniye (ms) civarına kadar inen piksel hızı, bu sorunu ortadan kaldırmıştır.

Tam ekran görüntü tazeleme değerleri hakkında

Kullanılan renk skalası (24-bit renk derinliği gibi) yüzünden veri gecikmesi gerçekleşir. İşte bu yüzden 1 ms'lik bir panel saniyede 1.000.000 kez tazeleme yapamaz.

Kesin olmamakla birlikte kabaca bilinmesi gereken değerler:

  • 5-6 ms 50~60 Hz (Hertz) arası,
  • 3-4 ms 75~80 Hz arası,
  • 2 ms 85~100 Hz arası tam ekran görüntü tazeleme aralığına sahip olabilmektedirler.
  • 1 ms (teorik olarak) 200 Hz'e kadar ulaşabilir.