Hodgkin lenfoma: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Diyapazon (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + nedensiz içerik silinmesi
1. satır: 1. satır:
{{TıpUyarı}}
{{TıpUyarı}}
'''Hodgkin hastalığı''', '''Hodgkin lenfoma''' ya da '''Hoçkin lenfoma''' ([[İngilizce]]: Hodgkin's lymphoma), [[lenf]] [[nodül]]lerinde [[tümör]]al büyüme biçiminde başlayarak gelişen [[hastalık]].
'''Hodgkin hastalığı''', '''Hodgkin lenfoma''' ya da '''Hoçkin lenfoma''' ([[İngilizce]]: Hodgkin's lymphoma), [[lenf]] [[nodül]]lerinde [[tümör]]al büyüme biçiminde başlayarak gelişen [[hastalık]].

1832'de [[Thomas Hodgkin]] tarafından tanımlandığı için onun adıyla anılır. Hoçkin hastalığı diye okunur. Ayrıca lenfogranülamatoz; lenfadenom, malin granuloma gibi adlarla da tanımlanır. Nedeni bilinmemektedir. En sık genç erişkin (15-35 yaş) ve 55 yaş üzerinde görülür. Hodgkin lenfomada hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığın evresi, tümör yükü, histopatolojik alt tipine bağlı olarak [[radyoterapi]], [[kemoterapi]] ya da hemapoietik kök hücre nakli tedavi için uygulanabilir. Hodgin lenfoma, bir lenf nodu grubundan diğerine sırayla yayılır ve sistemik belirtilerin gelişmesiyle hastalık ilerler. Hodgkin hücreleri mikroskopla incelendiğinde, histopatolojik bulgu olarak karakteristik çok çekirdekli Reed-Sternberg hücreleri [[Sternberg dev hücresi]] görülür.
Geçmişinde, Epstein-Barr virüsün neden olduğu Enfeksiyöz Mononükleoz hastalığı bulunanların HL'ye yakalanma riski artmıştır.


== Belirtiler ==
== Belirtiler ==

Sayfanın 18.43, 28 Nisan 2015 tarihindeki hâli

Şablon:TıpUyarı Hodgkin hastalığı, Hodgkin lenfoma ya da Hoçkin lenfoma (İngilizce: Hodgkin's lymphoma), lenf nodüllerinde tümöral büyüme biçiminde başlayarak gelişen hastalık.

1832'de Thomas Hodgkin tarafından tanımlandığı için onun adıyla anılır. Hoçkin hastalığı diye okunur. Ayrıca lenfogranülamatoz; lenfadenom, malin granuloma gibi adlarla da tanımlanır. Nedeni bilinmemektedir. En sık genç erişkin (15-35 yaş) ve 55 yaş üzerinde görülür. Hodgkin lenfomada hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığın evresi, tümör yükü, histopatolojik alt tipine bağlı olarak radyoterapi, kemoterapi ya da hemapoietik kök hücre nakli tedavi için uygulanabilir. Hodgin lenfoma, bir lenf nodu grubundan diğerine sırayla yayılır ve sistemik belirtilerin gelişmesiyle hastalık ilerler. Hodgkin hücreleri mikroskopla incelendiğinde, histopatolojik bulgu olarak karakteristik çok çekirdekli Reed-Sternberg hücreleri Sternberg dev hücresi görülür. Geçmişinde, Epstein-Barr virüsün neden olduğu Enfeksiyöz Mononükleoz hastalığı bulunanların HL'ye yakalanma riski artmıştır.

Belirtiler

Boyundaki lenf bezlerinin ağrısız şişmesi ile ilk belirtiler başlayabilir. Zamanla öteki lenf bezlerinde de şişmeler görülür, hastada ateş başlar. Giderek dalak ve karaciğer de şişerek karında rahatsızlık duygusu yaratabilir.

İlk belirtiler görüldüğünde derhal hekime başvurulmalıdır. Tedavisi için radyoterapi ve kemoterapi birlikte uygulanabilir.