Aeneis: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
TjBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2) (Bot: Ekleniyor: lv:Eneīda
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Birleş|Aeneas}}
{{Birleş|Aeneas}}


Aeneas Anchises ve Venüs ün oğludur . Ayrıca , Truva kralı Priam'ın kuzenidir ve Truvalıların Dardanian birliklerinde , truva savaşı boyunca bulunmuşstur . Truva'nın düşmesiyle , Truvalı mültecileri italyaya götürmüş ve burada roman kültürünün kurucusu olmuştur.
[[Dosya:Guérin Énée racontant à Didon les malheurs de la ville de Troie Louvre 5184.jpg|thumb|Aineias ve Dido]]
[[Dosya:Aeneas'_Flight_from_Troy_by_Federico_Barocci.jpg|thumb|Aineiasın babasını sırtlayarak Truvadan kaçışı]]


Truva saaşında , Aeneas en çok saygı duyulan truvalı kahramanlardan biriydi belkide hektor'dan sonra en iyi savaşçıydı . Truva düştüğünde tanrılar tarafından kaçması emridildi . Babasını ve diğer evdeki tanrıları
'''Aineiad''', Romalı ozan [[Publius Vergilius Maro|Vergilius]]'un [[Roma İmparatorluğu]]'nun destanı sayılan epik destandır. Destanın ana kişisi olan [[Aeneas]], [[Troya]]lı bir kahramandır. Aeneas, efsanalere göre [[Ankhises]]'le [[Afrodit]]'in oğludur, Truva krallar soyundan gelir ve [[Hektor]]'un kuzenidir. Truva'nın Yunanlara karşı savunulmasında önemli bir rol oynamış ve başarılarıyla bir tek [[Hektor]]'u geçememiştir. [[Homeros]]; Aineias'ın bu ikinci adam durumundan hoşnut olmadığından söz eder. Sonraki efsanelerde [[Truva]]'ya ihanet ettiği görüşüde bu sözlerden doğmuştur. Bununla birlikte efsanesinin daha yaygın biçiminde hayatta kalan Truvalıların önderi olarak gösterilir. Her iki durumda da Aineias savaştan sağ çıkmayı başarmıştır.
omuzlarında taşıyarak şehri terketti . Eşi Creuse kargaşada kayboldu fakat oğulları Ascaniğus onunla idi.
Aeneas ve Truvadan kalan kişiler akdenizi geçtiler .
Bunun ardından Aeneid in en ünlü bölümünde Aeneas kuzey afrikanın şehri olan Carthage'nin yakınına demir attı ve burada Dido , şehrin kurucusu ve kraliçesi , tarafından misafir kabul edildiler . Bir süre sonra Dido ile Aeneas arasında duygusal bir bağ oluştu ki bu aşk olayı onun italyayı ele geçirmesi görevinden alıkoyacaktı . Mercury ( Hermes ) Aeneas a oradan ayrılması gerektiği emrini verdi , aşk ve görev arasında seçim yapmasını söyledi ve aeneas isteksizce oradan ayrıldı . Dido üzüldü ve intahar etti .


Italya'da Aeneas Kral Latinus ile anlaştı , ve kralın kızıyla evlendi , Lavinia . Lavinia nın önceki aşığı Turnus entrikalar ve kıskançlıkları sonucu Aeneas a savaş açtı . Savaşın sonunda Aeneas Turnus'u birebir mücadelede öldürdü ve kavgayı kazandı . Yaşamının sonunda Aeneas annesi Venüs-Aphrodithe nin görevi sonucunda ''Indige'' nin tanrısı oldu . Aeneid'de , Aeneas'ın en yaygın takma ismi ''PIUS'' tur ve Virgil onu Roma nın erdemlerine sahip ve kendini tanrıların yolunda savaşan , görevlerini yerine getiren birisi olarak tanıtmıştır .
Vergilius'un epik destanında efsanenin burdan sonraki kısmını işlenmiştir. Aeneas'ı işleyen diğer kaynaklar ise,



* [[Homeros]]; [[İlyada]]
[[Homeros]]; [[İlyada]]
* [[Quintus Smyrnaios]]; [[Troya'nın Düşüşü]]
* [[Quintus Smyrnaios]]; [[Troya'nın Düşüşü]]
* [[Apollodoros]]; [[Tarih]]
* [[Apollodoros]]; [[Tarih]]

Sayfanın 12.31, 5 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Aeneas Anchises ve Venüs ün oğludur . Ayrıca , Truva kralı Priam'ın kuzenidir ve Truvalıların Dardanian birliklerinde , truva savaşı boyunca bulunmuşstur . Truva'nın düşmesiyle , Truvalı mültecileri italyaya götürmüş ve burada roman kültürünün kurucusu olmuştur.

Truva saaşında , Aeneas en çok saygı duyulan truvalı kahramanlardan biriydi belkide hektor'dan sonra en iyi savaşçıydı . Truva düştüğünde tanrılar tarafından kaçması emridildi . Babasını ve diğer evdeki tanrıları omuzlarında taşıyarak şehri terketti . Eşi Creuse kargaşada kayboldu fakat oğulları Ascaniğus onunla idi. Aeneas ve Truvadan kalan kişiler akdenizi geçtiler . Bunun ardından Aeneid in en ünlü bölümünde Aeneas kuzey afrikanın şehri olan Carthage'nin yakınına demir attı ve burada Dido , şehrin kurucusu ve kraliçesi , tarafından misafir kabul edildiler . Bir süre sonra Dido ile Aeneas arasında duygusal bir bağ oluştu ki bu aşk olayı onun italyayı ele geçirmesi görevinden alıkoyacaktı . Mercury ( Hermes ) Aeneas a oradan ayrılması gerektiği emrini verdi , aşk ve görev arasında seçim yapmasını söyledi ve aeneas isteksizce oradan ayrıldı . Dido üzüldü ve intahar etti .

Italya'da Aeneas Kral Latinus ile anlaştı , ve kralın kızıyla evlendi , Lavinia . Lavinia nın önceki aşığı Turnus entrikalar ve kıskançlıkları sonucu Aeneas a savaş açtı . Savaşın sonunda Aeneas Turnus'u birebir mücadelede öldürdü ve kavgayı kazandı . Yaşamının sonunda Aeneas annesi Venüs-Aphrodithe nin görevi sonucunda Indige nin tanrısı oldu . Aeneid'de , Aeneas'ın en yaygın takma ismi PIUS tur ve Virgil onu Roma nın erdemlerine sahip ve kendini tanrıların yolunda savaşan , görevlerini yerine getiren birisi olarak tanıtmıştır .


Homeros; İlyada 

Şablon:Link KM