Kâfur ağacı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Senoleker (mesaj | katkılar)
Manco Capac (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Kaynaksız}}
{{Taksobitki
{{Taksobitki
| ad = Kafur ağacı
| ad = Kafur ağacı

Sayfanın 13.57, 11 Kasım 2009 tarihindeki hâli

Kafur ağacı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Laurales
Familya: Lauraceae (Defnegiller)
Cins: Cinnamomum
Tür: C. camphora
Cinnamomum camphora
(L.) Sieb.

Kafur ağacı (Cinnamomum camphora), defnegiller (Lauraceae) familyasından vatanı, Güney Çin, Güney Japonya ve Formoza gibi uzak doğu olan, 20-30 m uzunluğa ulaşabilen, tabii ormanlar meydana getiren ağaç türü.

Kafur ağacı uzun yıllar (2000 yıl) yaşar. Tropik bölgelerde kültürü yapılır. Ağacın yaprağında, gövde kabuğunda ve odununda bulunan yağ hücrelerinde Camphora (kafur) meydana gelir ve yaşlı gövdelerde yarıklar içersinde kristalleşir. Sonra dal ve gövdelerinin su buharı distilasyonu ile kafur elde edilir.

Kafur elde edilmesi

20-25 yaşlarındaki ağaçların odunu kesilip, uçucu yağ elde edilir. Bu uçucu yağ, soğukta bekletilince kafur kristallenerek çöker, süzülerek temizlenir. Tablet veya prizmatik kristaller halinde ticarete çıkarılır. Tabii kafur, monoterpenik bir maddedir. Suni kafur rasemiktir ve pinenden çeşitli işlemlerle hazırlanır.

Kullanıldığı yerler

Kalp ve solunum antiseptiği olarak, çoğunlukla yağlı enjeksiyonları halinde kullanılmaktadır. Akciğer ve solunum yollarında antiseptik bir etki yapar. Bu sebeple kafur taşıyan preparatlar buğu olarak veya kafur merhemleri, göğüs ve sırta sürülerek kullanılır.

Kafur, sabun ve selüloz sanayiinde de kullanılmaktadır. Türkiye'de yılda 10-15 ton kadar kafur ithal edilmektedir. Kafur ağacı bir tropik bölge bitkisi olduğundan, Türkiye'de yetiştirilememektedir.


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Kâfur ağacı ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Kâfur ağacı ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.