U şekilli vadi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gerekçe: + Nedensiz içerik silinmesi
Etiket: Elle geri alma
Fantezisel (mesaj | katkılar)
Zafer, silinenin ne olduğunu açıklayınız. silinen bir şey yok, dikkatle okuyunuz. tartışma sayfasında hatanızdan dolayı özür bile dilemediniz. ısrarla bana karşı saldırıda bulunduğunuzu düşüneceğim. 2007'ye atıfta bulunup değişiklik savaşına giriyorsunuz, olmayan şekilde değişiklik nedenleri giriyorsunuz. yıkıcı değişiklikte bulunuyorsunuz. yeter.
Etiketler: Geri al Geri alındı Ücretsiz blog veya wiki bağlantısı içeren madde
1. satır: 1. satır:
'''Buzul teknesi''', buzul topoğrafyasında yüksek dağlardaki buzulların eriyerek hareket etmesiyle, buzulların dağları aşındırması sonucu oluşan vadi tipi terimidir. [[Buzul Çağı]]'nda [[Dünya]]'daki 4-5 °C sıcaklık düşüşleriyle [[Kuzey Yarım Küre]]'nin kuzeyinde buzullaşma arttı; [[Amerika]] kıtasında [[Büyük Göller]]'e, [[Avrupa]]'da [[Alpler]]'in eteklerine kadar buzullarla kaplandı. Orta kuşakta dağların yükseklerinde [[buzul]]lar oluştu.
'''Buzul teknesi''', buzul topoğrafyasına ait bir terimdir.


Zamanla iklimin yumuşası ve buzulların harekete geçmesi, sıcak dönemlerde ise eriyerek yükseklere çekilmeleri, soğuk dönemlerde ise aşağılara, vadilere dek inmeleri sırasında yaptıkları bu hareketler vadilerin zımpara taşı gibi örselenip şekillenmesine yol açtı. Vadiler zamanla aşınarak tekne şeklini alınca ortaya buzul vadileri çıktı.
[[Buzul Çağı]]’nda dünya genelinde meydana gelen 4-5 °C sıcaklık düşmesine bağlı olarak Kuzey Yarım Küre'nin kuzey kesiminde buzullaşma artmış, Amerika kıtasında Göller Bölgesine, Avrupa'da Alp dağlarının eteklerine kadar olan kesimler buzullarla kaplanmıştır. Orta kuşakta ise dağların yüksek kesimlerinde buzul oluşumu meydana gelmiştir.

Zamanla iklimin yumuşası ve buzulların harekete geçmesi, sıcak dönemlerde ise eriyerek yükseklere çekilmeleri, soğuk dönemlerde ise aşağılara, vadilere dek inmeleri sırasında yaptıkları bu hareketler vadilerin zımpara taşı gibi örselenip şekillenmesine yolaçmıştır. Vadiler zamanla aşınarak tekne şeklini alınca ortaya buzul vadileri çıkmıştır.

Kısaca yüksek dağlardaki buzulların eriyerek hareket etmesiyle, buzulların dağları aşındırması sonucu oluşan oluşan vadi tipine denmektedir.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
* [[Buzul vadileri]]
* [[Buzul vadisi]]


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
*HOŞGÖREN,Y. "[https://www.nobelkitap.com/nblurun/nobelkitap_com_117705.jpg Jeomorfoloji terimler sözlüğü] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20151222080347/https://www.nobelkitap.com/nblurun/nobelkitap_com_117705.jpg |tarih=22 Aralık 2015 }}", Çantay yayınevi,istanbul, 2014.
{{kaynakça|30em}}
*{{Web kaynağı |url=https://cihanaltun.files.wordpress.com/2014/12/buzul-jeomorfolojisi.pdf |başlık=Arşivlenmiş kopya |erişimtarihi=20 Aralık 2015 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20151222165606/https://cihanaltun.files.wordpress.com/2014/12/buzul-jeomorfolojisi.pdf |arşivtarihi=22 Aralık 2015 |ölüurl=evet }}
{{kaynakça}}


{{coğ-terim-taslak}}
{{glasiyoloji-taslak}}
[[Kategori:Buzul bilimi]]
[[Kategori:Buzul bilimi]]

Sayfanın 13.58, 2 Şubat 2024 tarihindeki hâli

Buzul teknesi, buzul topoğrafyasında yüksek dağlardaki buzulların eriyerek hareket etmesiyle, buzulların dağları aşındırması sonucu oluşan vadi tipi terimidir. Buzul Çağı'nda Dünya'daki 4-5 °C sıcaklık düşüşleriyle Kuzey Yarım Küre'nin kuzeyinde buzullaşma arttı; Amerika kıtasında Büyük Göller'e, Avrupa'da Alpler'in eteklerine kadar buzullarla kaplandı. Orta kuşakta dağların yükseklerinde buzullar oluştu.

Zamanla iklimin yumuşası ve buzulların harekete geçmesi, sıcak dönemlerde ise eriyerek yükseklere çekilmeleri, soğuk dönemlerde ise aşağılara, vadilere dek inmeleri sırasında yaptıkları bu hareketler vadilerin zımpara taşı gibi örselenip şekillenmesine yol açtı. Vadiler zamanla aşınarak tekne şeklini alınca ortaya buzul vadileri çıktı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça