İçeriğe atla

Tartışma:Hatunköy, Maden: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
12. satır: 12. satır:
Coğrafya
Coğrafya
Köy, Hazar Gölüne yaklaşık 1,5 km’dir. Yeni yetişen nesil, köyde birçok ev yapmıştır. Hava Kuvvetlerinden emekli olan Kd. Bçvş. Veysi Altun, emekli olduktan sonra 1999 yılında köyüne gelerek yazlık bir ev yapmıştır ve yaz aylarını ailesi ile birlikte burada geçirmektedir. Veysi Bey'in yaptırdığı modern evden sonra artık yeni ev yaptıranlar eski kerpiç evleri bırakarak betonarme evler yaptırmaya başlamıştır. Aslında bu da köy kültürünün, eski ev yapı tarzının tarihe karışması anlamına gelmektedir.
Köy, Hazar Gölüne yaklaşık 1,5 km’dir. Yeni yetişen nesil, köyde birçok ev yapmıştır. Hava Kuvvetlerinden emekli olan Kd. Bçvş. Veysi Altun, emekli olduktan sonra 1999 yılında köyüne gelerek yazlık bir ev yapmıştır ve yaz aylarını ailesi ile birlikte burada geçirmektedir. Veysi Bey'in yaptırdığı modern evden sonra artık yeni ev yaptıranlar eski kerpiç evleri bırakarak betonarme evler yaptırmaya başlamıştır. Aslında bu da köy kültürünün, eski ev yapı tarzının tarihe karışması anlamına gelmektedir.
Elazığ iline 55 km, Maden ilçesine 25 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1300 metre yüksekliğe sahiptir. Hatunköy, 38.4833333 enlem ve 39.4833333 boylamlarındadır. 20. yüzyılın başında tamamen ormanlık bir alana sahip iken, bu yüzyıl içerisinde meydana gelen sanayileşme ve hızlı nüfus artışı ormanlıkların kısa sürede ortadan kalkmasına sebebiyet vermiştir.
Elazığ iline 55 km, Maden ilçesine 25 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1300 metre yüksekliğe sahiptir. Hatunköy, 38.483 enlem ve 39.483 boylamlarındadır. 20. yüzyılın başında tamamen ormanlık bir alana sahip iken, bu yüzyıl içerisinde meydana gelen sanayileşme ve hızlı nüfus artışı ormanlıkların kısa sürede ortadan kalkmasına sebebiyet vermiştir.
Köyün en tanınmış yerleri: Kuçunan, Kanal Önü (Vere Hındaki), Bağların Önü (Vere Rezzu), Yazı (Hoşrik, Deştı), Çayırlar (Mergi), Tilki Çayırı (Merga Lüy), Mezarların Arkası (Pey Mezalu), Tıl Çayırı (Merga Tılli), Zelin Çayırı (Merga Zelını), Kırmızı Dere (Derov Sür), Aşağı Çeşme (Eyniyo Gerin), Tecer Kumu (Kume Tecerı), Hace Deresi (Verey Hecı), Güllüşah Çeşmesi (Eyniye Gulişa), Tortum Kumu (Kumo Törtum), Palaklar (Palakın), Bahçe Altı (Bıne Bahçu), Hırsız Çeşmesi (Dızdeyni), Nebi Bayırı (Horra Nebi), Gorri, Katır Kayaları (Salle Katıri), İğde Çayırı (Lara Sınceri), Kruksör, Çeşme Önü (Vere Eyni), Çay Önü (O Vere Çay), Kamışlık (Kumişlık), Kışa Önü (Vere Kışay), Hozan Yeri (Cuyin), Nator Deresi (Derey Natori)…
Köyün en tanınmış yerleri: Kuçunan, Kanal Önü (Vere Hındaki), Bağların Önü (Vere Rezzu), Yazı (Hoşrik, Deştı), Çayırlar (Mergi), Tilki Çayırı (Merga Lüy), Mezarların Arkası (Pey Mezalu), Tıl Çayırı (Merga Tılli), Zelin Çayırı (Merga Zelını), Kırmızı Dere (Derov Sür), Aşağı Çeşme (Eyniyo Gerin), Tecer Kumu (Kume Tecerı), Hace Deresi (Verey Hecı), Güllüşah Çeşmesi (Eyniye Gulişa), Tortum Kumu (Kumo Törtum), Palaklar (Palakın), Bahçe Altı (Bıne Bahçu), Hırsız Çeşmesi (Dızdeyni), Nebi Bayırı (Horra Nebi), Gorri, Katır Kayaları (Salle Katıri), İğde Çayırı (Lara Sınceri), Kruksör, Çeşme Önü (Vere Eyni), Çay Önü (O Vere Çay), Kamışlık (Kumişlık), Kışa Önü (Vere Kışay), Hozan Yeri (Cuyin), Nator Deresi (Derey Natori), Değirmen Önü (Vere Are)…


== Kültür ==
== Kültür ==

Sayfanın 12.33, 18 Mart 2008 tarihindeki hâli

nüfus

Nüfus Hatunköyü halkı; Altunlar, Güçlüler, Oktaylar (Başıkonlar), Küçükdağlar (Mıstonlar), Tunçlar (Paşayonlar), Arlılar (Gırıkonlar), Cengizler (Telikonlar), Okanlar (Kosiyonlar), Eşsizler (Filikonlar), Beltekinler, Taşonlar ailelerinden oluşmakta olup bu ailelerin hepsi birbiriyle şimdilik akraba olmuştur. Köy nüfusu yaz aylarında serin olduğu için artmaktadır. Bu sebepledir ki, nüfus sayımının yapıldığı döneme göre köyün nüfusunda çok ciddî değişiklikler meydana gelebilmektedir. Köyde okuma, yazma oranı çevre köylere nazaran yüksektir. Rütbeli asker, polis, öğretmen, doktor, savcı, mühendis, işçi vb. mesleklerden birçok kişi vardır. Bunlardan Cihan Oktay, Adnan Oktay, Hayri Oktay, Ertuğrul Oktay, Zülküf Küçükdağ, Sibel Küçükdağ, Sema Küçükdağ, Bünyamin Oktay, Sinan Oktay, Vasfi Altun, Kader Altun, Göksal Altun, Metin Oktay, Cemal Oktay, Ersin Oktay, Osman Oktay, Zülküf Küçükdağ, Ahmet Küçükdağ, Fatih Oktay, Ali Oktay, Gülten Oktay gibi kişiler, köyün üniversiteliler grubunu oluşturmaktadır. Köyün çevrede en tanınmış simaları; Pala lakaplı İsmail Küçükdağ, Komutan Veysi Altun, Ekrem Oktay, Mehmet Çavuş, Ahmet Hoca, Hacı Akif, Zekeriya Oktay, Hacı Hikmet, Ferit Küçükdağ, Latif Oktay, Ağa Altun, Muhtar Rıfat, Zülküf Hoca, Koç Mustafa, Hüseyne Beşiri, Ahmet Küçükdağ, Muharrem Altun, Nasip Güçlü, Kasso İsmail, Hamdi Arlı, Memede Necifi’dir. Yaz aylarında köy halkı gündüz tarla işlerini bitirdikten sonra akşamları köyün alt kısmında bulunan çeşmelerin başında oturarak günün yorgunluğunu atmak için çok koyu sohbetler yapar. Hele Mehmet Çavuş’un ve Pala İsmail’in atışmaları yok mu? İnsanları gülmekten kırıp geçirir. Köyde son 5 yıl içinde birçok kişi vefat etmiştir (2003-2008). En son vefat eden ise Sakine Küçükdağ’dır(14 Mart 2008 Cuma).

coğrafya

Coğrafya Köy, Hazar Gölüne yaklaşık 1,5 km’dir. Yeni yetişen nesil, köyde birçok ev yapmıştır. Hava Kuvvetlerinden emekli olan Kd. Bçvş. Veysi Altun, emekli olduktan sonra 1999 yılında köyüne gelerek yazlık bir ev yapmıştır ve yaz aylarını ailesi ile birlikte burada geçirmektedir. Veysi Bey'in yaptırdığı modern evden sonra artık yeni ev yaptıranlar eski kerpiç evleri bırakarak betonarme evler yaptırmaya başlamıştır. Aslında bu da köy kültürünün, eski ev yapı tarzının tarihe karışması anlamına gelmektedir. Elazığ iline 55 km, Maden ilçesine 25 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1300 metre yüksekliğe sahiptir. Hatunköy, 38.483 enlem ve 39.483 boylamlarındadır. 20. yüzyılın başında tamamen ormanlık bir alana sahip iken, bu yüzyıl içerisinde meydana gelen sanayileşme ve hızlı nüfus artışı ormanlıkların kısa sürede ortadan kalkmasına sebebiyet vermiştir. Köyün en tanınmış yerleri: Kuçunan, Kanal Önü (Vere Hındaki), Bağların Önü (Vere Rezzu), Yazı (Hoşrik, Deştı), Çayırlar (Mergi), Tilki Çayırı (Merga Lüy), Mezarların Arkası (Pey Mezalu), Tıl Çayırı (Merga Tılli), Zelin Çayırı (Merga Zelını), Kırmızı Dere (Derov Sür), Aşağı Çeşme (Eyniyo Gerin), Tecer Kumu (Kume Tecerı), Hace Deresi (Verey Hecı), Güllüşah Çeşmesi (Eyniye Gulişa), Tortum Kumu (Kumo Törtum), Palaklar (Palakın), Bahçe Altı (Bıne Bahçu), Hırsız Çeşmesi (Dızdeyni), Nebi Bayırı (Horra Nebi), Gorri, Katır Kayaları (Salle Katıri), İğde Çayırı (Lara Sınceri), Kruksör, Çeşme Önü (Vere Eyni), Çay Önü (O Vere Çay), Kamışlık (Kumişlık), Kışa Önü (Vere Kışay), Hozan Yeri (Cuyin), Nator Deresi (Derey Natori), Değirmen Önü (Vere Are)…

Kültür

Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi tam olarak yoktur. Ama kadınlarının yöresel yemekleri çok güzel yaptıkları bilinir. Dolanger tatlısını en güzel Hacı Hikmet’in hanımı Hamide Sultan’ın yaptığı köy halkınca bilinir. Pestili de en güzel Rahmetli Kemal dayının kızı Sabahat Hanım yapar. Esma Hanımın peynirinin tadına da doyum olmaz. Şimdi fazla olmasa da eskiden köyde çok nefis kavurmalar yapılırdı. Kavurmayı da Latif Oktay’ın sevgili eşi Fatma Hanımın çok güzel yaptığı söylenir. Hacı Akif’in kızı Emine Hanımın çok leziz karnıyarık yaptığı dillerdedir. Eskiden buğdaylar orakla biçilirdi. Köyde en güzel orağı Kaççe lakaplı Ferize Hanım ile Suriye Hanım çekermiş. Osman Çavuş'un da güzel orak çektiği söylenir. Eskiden rahmetli Beyaz Tunç ile Cemila Filiki’nin yaptığı güreşler de dillere destan olup yörede unutulmayan anılar arasındadır… ADNAN OKTAY