Ölüm Oyunu (film, 1978)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Game of Death
死亡遊戲
Ölüm Oyunu
Game of Death Film afişi
YönetmenRobert Clouse
YapımcıRaymond Chow
SenaristJan Spears
OyuncularBruce Lee
Görüntü yönetmeniGodfrey A. Godar
DağıtıcıColumbia Pictures
TürüAksiyon
Yapım yılı1978
Dilİngilizce
Bütçe$850,000

Game of Death (Ölüm Oyunu), Ağustos ve Ekim 1972 arasında çekilen, Bruce Lee'nin yönettiği, yazdığı, yapımcılığını yaptığı ve son film projesinde başrol oynadığı tamamlanmamış bir Hong Kong dövüş sanatları filmi. 1978'de gösterime girmiştir. Lee filmin yapımı sırasında hayatını kaybetti. Ölümünden önce 100 dakikadan fazla görüntü çekildi ve bu daha sonra Golden Harvest arşivlerinde yanlış yerleştirildi. Geri kalan görüntüler o zamandan beri Lee'nin orijinal Kantonca ve İngilizce diyaloguyla yayınlandı ve John Little, Lee'nin Hai Tien karakterini seslendirdi.

Çekimler sırasında Lee, bir Hollywood stüdyosu (Warner Bros.) tarafından yapılan ilk kung fu filmi Enter the Dragon'da oynaması için bu tür için benzeri görülmemiş bir bütçeyle (850.000 $) teklif aldı. Lee, filmin yayınlanmasından önce beyin ödeminden öldü. Ölümü sırasında, Ölüm Oyunu'nun çekimlerine devam etmeyi planlamıştı. Lee'nin ölümünden sonra, Enter the Dragon yönetmeni Robert Clouse, filmi iki yedek oyuncuyla bitirmek üzere görevlendirildi; 1978'de, Lee'nin ölümünden beş yıl sonra Golden Harvest tarafından Game of Death adıyla gösterime sokuldu.

Lee'nin 1972 tarihli orijinal filminin hikâyesi, Lee'nin küçük kız kardeşini ve erkek kardeşini kurtarmak için Güney Kore'deki beş katlı bir pagodanın en üst katından çalınan bir Çin ulusal hazinesini almak için tutulan bir grup dövüş sanatçısına katılmasını içeriyor. Her kat kuleye çıkarken yenilmesi gereken dövüş sanatçıları tarafından korunuyor. 1978 filminin konusu, mafyanın Lee'nin ölümünü taklit eden ve onu öldürmeye çalışanlara karşı intikam arayan karakterini öldürmeye çalıştığı bir intikam hikâyesine dönüştürüldü. Filmin son kısmı Lee'nin orijinal film çekimlerinden bazılarını kullanıyor, ancak pagoda ayarı bir restoran binasına dönüştü ve burada nişanlısı Ann Morris'i (Colleen Camp tarafından canlandırıldı) kurtarmak için mafya tarafından tutulan dövüş sanatçılarıyla savaştı. Bu gözden geçirilmiş versiyon, karışık eleştiriler aldı, ancak ticari olarak başarılı oldu ve dünya çapında tahmini 43 milyon ABD Doları (enflasyona göre ayarlanmış 170 milyon ABD Doları) hasılat elde etti.

Game of Death, önemli bir kültürel etkisi olan etkili bir filmdi. Orijinal versiyonun her seviyede düşmanları yenerek bir kuleye tırmanma konsepti, çok sayıda aksiyon filmi ve video oyununa ilham veren son derece etkiliydi. Film aynı zamanda Lee'nin giydiği ikonik sarı-siyah tulumunun yanı sıra NBA oyuncusu ve öğrencisi Kareem Abdul-Jabbar ile dövüş sahnesi ile de tanımaktadır ve her ikisi içinde çok sayıda medyada atıfta bulunulmaktadır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter Kantonca dublaj Mandarince dublaj
Anlatıcı Zhan Ruiwen Huang Bo
Mcdull Guo Junyan

Puyan Zhen (şarkıcı)

Zhang Zhengzhong
Mai Tai Sandra Ng Song Dandan
Bruce Lee Bruce Lee
Profesör / Taocu / Xiong Bao kardeş Anthony Wong
Mushroom Luo Yuechen
Bruce Lee (ölümünden sonra görevi devraldı) Chen Guofeng
Bayan Chan Pankekler
May Ye Xinyi

Zhong Qi Qi (şarkıcı)

İlginç Ayrıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu film Bruce Lee'nin Hollywood'da çektiği ve en meşhur filmi olarak günümüze gelen Enter the Dragon'dan sonra çektiği ve her şeyiyle, senaryosuyla, çekimleriyle, kastıyla, mekân tasarımlarıyla kendisina ait olan ve kendisince de en büyük, en önemli projesi olarak görülen üzerinde uzun uğraşlar verdiği bir yapımdır. Ancak Game of Death, ne yazık ki onun ölümü nedeniyle yarım kalmıştı ve bunun üzerine işi ele alan bir yönetmen senaryoyla oynayarak, Bruce Lee'nin olduğu sahnelerde kimi zaman dublör kimi zaman Lee'nin karton maskesini kullanarak filmi tamamlamıştı. O yüzden bu film 1972 yılı yapımı olup, Bruce Lee'nin film sırasında ölmesinden dolayı geri kısmı dublörle tamamlanarak ancak 1978 yılında gösterime sunulmuştur.

The Game of Death (1972)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonuç olarak The Game of Death (死亡的遊戲), aslında Bruce Lee'nin her şeyini en ince ayrıntısına kadar defterine karalayarak tasarladığı ve stüdyo baskısının üzerinden kalkmasından faydalanarak tamamlayacağı özgün yapıtı olamaktan çok uzaktır.

Bruce Lee, ölmeden önce film için yaklaşık 100 dakikalık bir kısım çekebilmiştiki bunun çoğunluğu da kullanılamayacak durumdaki sahnelerdi. Ancak işin başka tarafı; Lee'nin çektiği bu kısım içinde, her katında başka bir dövüş stili uzmanının yer aldığı 5 katlı tapınaktaki dövüş sahneleri de vardı. Fakat bu 5 katlı tapınaktaki doyumsuz sekansların sadece son üç katı kullanılabilir durumdaydı.

Özellikle Kerim Abdül Jabbar (kendisi Lee'nin öğrencisiydi) ile yapılan dövüşte kameranın hareketleri takip edebilmesi için ikilinin özellikle yavaş dövüştükleri belirtildikten sonra gösterilen dövüş sekansı, ilk görenler için inanılması son derece güç olan sahneler içerir çünkü 2.20 m'lik bir adam çevik hareketlerle neredeyse bacak boyundaki Lee ile dövüşüyordu.

Bruce Lee ve Kerim Abdülcabbar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]