Ölüm Kitabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ölüm Kitabı (film) sayfasından yönlendirildi)
Ölüm Kitabı
Misery
"Ölüm Kitabı" (Misery) filminin sinema afişi
YönetmenRob Reiner
YapımcıRob Reiner
Andrew Scheinman
SenaristWilliam Goldman
Stephen King (Roman)
OyuncularJames Caan
Kathy Bates
Lauren Bacall
MüzikMarc Shaiman
Görüntü yönetmeniBarry Sonnenfeld
KurguRobert Leighton
StüdyoCastle Rock Entertainment
DağıtıcıColumbia Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDram,gerilim,korku
RenkRenkli
Yapım yılı1990
Çıkış tarih(ler)iABD: 30 Kasım 1990
Türkiye: 1 Şubat 1991
Süre107 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe$20 Milyon
Diğer adlarıÖlüm Kitabı (Türkiye)
Misery non deve morire (İtalya)
Misery (Almanya)

Ölüm Kitabı 1990 ABD yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı Misery olan film 1 Şubat 1991'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

Senaryosunu William Goldman'ın Stephen King'in 1987'de yazdığı aynı adlı romanından uyarlayıp yazdığı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Rob Reiner üstlenmiştir. Filmin başlıca rollerinde James Caan, Kathy Bates, Lauren Bacall ve Frances Sternhagen oynamışlardır. Kathy Bates bu filmdeki performansı ile o yıl En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü ve aynı dalda Altın Küre ödülünü kazandı. Filmde bir roman yazarının psikopat bir hayranı tarafından rehin tutularak onun istediği tarzda yeni bir roman yazmaya zorlanması anlatılmaktadır.

Stephen King'in romanı Türkiye'de 1995 yılında Altın Kitaplardan Sadist adıyla ve Gönül Suveren'in çevirisiyle çıkmıştır. (ISBN 975-405-013-9)

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Colorado, Silver Creek'teki dağ evinden New York'taki evine seyahat ederken, bir kar fırtınasına yakalanır ve kaza geçirerek bilincini yitirir. Kaza tenha bir bölgede meydana gelmiş, savrulan araba yoldan görülmeyecek bir şekilde kara gömülmüştür. Annie Wilkes adlı bir kadın Paul'ü baygın bir halde bulur ve ıssız bir yerdeki evine getirir.

Paul'ün bilinci yerine geldiğinde, kendini kırık bacaklar ve çıkık bir omuz ile yatakta bulur. Annie, onun romanlarıdaki baş kadın karakter olan "Misery Chastaine"in fanatik bir hayranı çıkar. Paul'le uzun uzun kendisi ve romanları hakkında konuşur. Eski bir hemşire olan Wilkes kendi imkânları ile Paul'un yaralarını sarar, ona birtakım ilaçlar içirir. Paul minnetinden dolayı onun yeni taslağını okumasına izin verir. Annie, taslaktaki küfürlere kızarak onu tedirgin eder, ancak sonra özür diler. Misery başlıklı romanı bitirdiğinde ve sonunda Misery'nin öldüğünü öğrendiğinde ise bir öfkeye kapılır ve Paul'e onun nerede olduğunu kimsenin bilmediğini açıklar.

Annie, Paul'ü yeni el yazmasının orijinal tek kopyasını yakmaya zorlar. Yataktan kalkacak kadar iyileştiğinde ise, onu karakteri hayata döndürdüğü Misery'nin Dönüşü adlı yeni bir roman yazmaya zorlar. Annie yokken, Paul ağrı kesicilerini saklamaya başlar. Akşam yemeği sırasında şarabına ezilmiş ağrı kesiciler katarak Annie'yi zehirlemeye çalışır, ancak Annie yanlışlıkla bardağını devirince başarısız olur. Daha sonra Annie'nin geçmişiyle ilgili gazete kupürlerinden oluşan bir karalama defteri bulur. Annie, çalıştığı hastanede birkaç bebeğin ölümü nedeniyle yargılanmış, ancak dava delil yetersizliğinden çökmüştür. Annie, dava sırasında Misery'den satırlar aktarmıştır. Annie, Paul'ün odasından gizlice çıktığını öğrendiğinde, tekrar kaçmasını önlemek için bir balyozla ayak bileklerini kırar.

Yerel şerif Buster, Paul'ün ortadan kaybolmasını araştırmaktadır. İpuçları onu Annie'yi ziyaret etmeye yönlendirir, ancak Paul'ü bodrumda uyuşturulmuş halde bulduğunda Annie onu vurarak öldürür. Daha sonra Paul'ü öldürmeye karar verir. Ancak Paul (cebine bir kutu çakmak sıvısı saklayarak) onu "Misery'yi hayata geri döndürmek ve romanı bitirmek" için yeterince uzun yaşamasına izin vermeye ikna eder.

El yazması bittiğinde Paul, Annie'nin bir sigara ve şampanya ister. Döndüğünde, el yazmasını ateşe verir. Annie onu kurtarmak için panik yapınca, Paul ona daktiloyla vurur ve şiddetli bir mücadeleye girerler, Paul omzuna kurşun yarası alır. Annie ona takılır, kafası daktiloya çarpar. Paul odadan dışarı çıktığında Annie tekrar saldırır. Paul metal bir kapı durdurucu alır ve yüzüne vurur, sonunda onu öldürür.

On sekiz ay sonra, artık elinde bastonla yürüyen Paul, New York City'deki bir restoranda menajeri Marcia ile tanışır. İkisi, Misery sonrası ilk romanını tartışır ve Marcia ona erken dönemdeki olumlu havayı anlatır. Paul, esaretinin dehşetiyle başa çıkmanın bir yolu olarak romanı kendisi için yazdığını söyler. Marcia, esareti hakkında kurgusal olmayan bir kitap düşünüp düşünmeyeceğini sorar, ancak deneyimden dolayı psikolojik travma yaşayan Paul reddeder. Paul daha sonra Annie'nin mekanda olduğunu ve kendisine yaklaştığını görür, ancak onun bir halüsinasyon olduğunu fark eder. Gerçekte gördüğü kişi, Paul'e onun bir numaralı hayranı olduğunu söyleyen bir garsondur ve Paul'un uysalca "Çok tatlısın" yanıtını vermesine neden olur.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rolü
James Caan Paul Sheldon
Kathy Bates Annie Wilkes
Richard Farnsworth Buster
Frances Sternhagen Virginia
Lauren Bacall Marcia Sindell
Graham Jarvis Libby
Jerry Potter Pete
Thomas Brunelle Tv haber sunucusu
June Christopher Tv haber sunucusu
Julie Payne Muhabir #1
Archie Hahn III Muhabir #2
Gregory Snegoff Muhabir #3
Wendy Bowers Garson

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • O zamana kadar pek tanınmamış bir oyuncu olan Kathy Bates,"Misery" filminde gösterdiği olağanüstü performans ile geniş çapta tanınmış ve artık starlığa terfi etmişti.
  • Stephen King 'in romanında Annie Wilkes kaçmaması için Paul'un ayağını keser. Filmde ise bir balyozla ayağını bileklerinden kırar. Bu değişimi yapıp yapmama hususunda senarist ve yönetmen uzun bir süre tartışmışlar. Bu sahne filmin en akılda kalıcı sahnesidir.[1]
  • İronik bir şekilde "Misery" kelime olarak "Acı,ızdırap" anlamına gelmektedir.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazandığı Ödüller:

Adaylıkları:

Filmin Müzikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin özgün müziğini Marc Shaiman bestelemiştir. Soundtrack albümü Ocak 1991 tarihinde Bay Cities etiketi ile CD formatında çıkmıştır. Albümde yer alan parçalar şunlardır:

  1. "Number One Fan"
  2. "She Can't Be Dead"
  3. "Open House"
  4. "Go To Your Room"
  5. "Buster's Last Stand"
  6. "Misery's Return"

Bunlar dışında filmde kullanılan diğer müzik parçaları şunlardır:

  1. "Shotgun" Beste: Autry DeWait, Yorumlayan: Junior Walker & The Allstars
  2. "Çaykovski'nin 1 No'lu Piyano Konçertosu" Düzenleyen ve Yorumlayan: Liberace
  3. "Ayışığı Sonatı" Ludwig Van Beethoven Düzenleyen ve Yorumlayan: Liberace
  4. "I'll Be Seeing You" Beste Irving Kahal ve Sammy Fain, Yorumlayan: Liberace
  5. "Love Connection" Beste Larry Grossman

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]