El-Haymun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çöl Gezginleri sayfasından yönlendirildi)

El-Haymun (Arapça: الهائمون, anlamı: Gezginler,[1] uluslararası literatürde "Al-Haimoune"; Fransızca: Les Baliseurs du désert ve İngilizce: Wanderers of the Desert / "Çöl Gezginleri"), Tunus'lu yazar ve yönetmen Nasır Hemir'in 1984 yapımı filmidir.

Başrollerde Soufiane Makni, Noureddine Kasbaoui, Sonia Ichti, Hedi Daoud, Hassen Khalsi ile birlikte yönetmenin kendisi de oynamıştır.

Üçleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Nasır Hemir'in "Güvercin'in kayıp kolyesi" ve "Bab'Aziz"i de içeren "Çöl Üçlemesi"nin ilk bölümüdür.[2][3]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Sufi masalı niteliğine sahip olan film, bir şiirden uyarlanmıştır. İnsanın köklerini, aşkı ve özgürlüğü arayışı anlatılır. Genç bir öğretmen, çölün sınırında kurulmuş, çocukların hiç okula gitmediği bir köye gelir.[4] Köyde çocuklar dışında yaşlı erkekler, kadınlar ve gizemli ve güzel bir genç kız yaşamaktadır. Öğretmen kumun parıldayan dünyası ve gezginlerin Endülüs melodisi tarafından büyülenir. Film yapımcısı, özenle planlanmış, resim gibi görüntülenen çekimler ve okunan şiirlerle Arap kültürünün görkemini yansıtır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "الهائمون" 10 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (result: "wanderers") - Google Translator; Arabic to English, Access date: 10 May 2022
  2. ^ "Wanderers of the Desert Synopsis". Fandango. 17 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2013. 
  3. ^ "We Are All Wanderers in the Desert: Nacer Khemir's Desert Trilogy". CutPrintFilm (İngilizce). 20 Mayıs 2015. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  4. ^ El-haimoune (1984), Cinematerial (İngilizce), Erişim Tarihi: 30 Mayıs 2022
  5. ^ Nacer Khemir - Les baliseurs du désert / El-haimoune (Wanderers of the Desert) 25 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 6 September 2017 (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]