Ångström

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.56, 14 Ağustos 2016 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17477677 numaralı sürüm (Arşiv bağlantısı eklendi)

Ångström, Işığın dalga boyunu ölçmekte kullanılan uzunluk ölçü birimidir.

Bir Å ve Helyum atomu.

İsveçli fizikçi Anders Jonas Ångström tarafından tanımlandığından onun adıyla anılır.

Ångström birimi kısaca Å olarak gösterilir ve 10-10 m'ye eşittir. Diğer bir ifadeyle, 1 ångström santimetrenin yüz milyonda biridir. 0,1 nanometre veya 100 pikometredir. Å sembolü İskandinav alfabesinden gelmektedir. Fen bilimleri ve teknoloji genellikle ångströmü atomlar, moleküller, mikroskobik biyolojik yapıları ve kimyasal bağ uzunluklarını, kristallerdeki atomların düzenlenmesi, elektromanyetik radyasyonun dalga boyu ve entegre devre parçaların boyutlarını ifade etmek için kullanılır.

Kullanımı

Ångström'ün kullanımı geniş ölçüde kristalografi, Katı hal fiziği ve bir birim olarak kimya d serisinde, hücre parametreleri, atomik arası mesafeler ve x-ışını dalga boylarında kullanılır. Örneğin İnorganik Kristal Yapısı Veritabanı[1] ångström kullanarak bu değerleri bulmaktadır.

Tarihçe

Anders Jonas Ångström spektroskopi alanında öncü olmuştur ve aynı zamanda astrofizik, ısı transferi,karasal manyetizma ve Kutup ışıkları (aurora borealis) alanında da çalışmaları bilinmektedir.

Ångström uluslararası kabul edilmektedir fakat uluslararası birimlerin(SI) bir parçası değildir. Ağırlıklar ve Ölçüleri İçin Uluslararası Komitesi resmî olarak kullanılmasını teşvik etmemektedir ve iç pazar için de Avrupa Birliği'nin kullanılabilir ölçü birimleri kataloğunda bulunmaz.[2]

Kaynakça

  1. ^ "ICSD". 30 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ The Council of the European Communities (27 Mayıs 2009). "Council Directive 80/181/EEC of 20 December 1979 on the approximation of the laws of the Member States relating to Unit of measurement and on the repeal of Directive 71/354/EEC". Erişim tarihi: 23 Eylül 2011.