Stereolab

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Stereolab, 1990 yılında Londra'da kurulmuş bir Anglo-Fransız avant-pop grubudur.[1] Tim Gane ve Lætitia Sadier'in şarkı yazarlığı ekibi tarafından yönetilen grubun müziği, krautrock, lounge ve 1960'ların pop müziğinden etkileri bir araya getiriyor ve genellikle ağır ve tekrarlayan bir motorik ritmi birleştiriyor. Eski elektronik klavyelerin ve İngilizce ve Fransızca söylenen kadın vokallerin kullanımı. Sözleri, Sürrealist ve Sitüasyonist akımlardan etkilenen politik ve felsefi temalara sahiptir. Sahnede daha geri bildirim odaklı ve gitar odaklı bir tarzda çalıyorlar. Grup ayrıca funk, caz ve Brezilya müziğinden de ilham alıyor ve "post-rock" olarak adlandırılan ilk sanatçılardan biriydi. 1990'ların en yenilikçi ve etkili grupları arasında kabul ediliyorlar.

Stereolab, McCarthy'nin dağılmasından sonra Gane (gitar ve klavyeler) ve Sadier (vokaller, klavyeler ve gitar) tarafından kuruldu. İkisi, on dört yıl boyunca romantik bir ilişki içindeydi ve grubun tek tutarlı üyeleri. Diğer uzun süreli üyeler arasında 2002'de ölen 1992 ek Mary Hansen (arka vokal, klavye ve gitar) ve 1993 ek Andy Ramsay (davul) vardı. The High Llamas'ın lideri Sean O'Hagan (gitar ve klavyeler) 1993'ten 1994'e kadar üyeydi ve daha sonraki kayıtlarda ara sıra konuk oyuncu olarak yer almaya devam etti.

Stereolab, kariyerleri boyunca ılımlı bir ticari başarı elde etti. Grup, düşük plak satışları nedeniyle Elektra Records ile olan kayıt sözleşmesinden çıkarıldı ve kendilerine ait plak şirketleri Duophonic, Too Pure ve daha sonra Warp Records ile bir dağıtım anlaşması imzaladı. Grup, on yıllık bir aradan sonra 2019'da canlı performanslar için yeniden bir araya geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McLean, Craig (10 Mayıs 2019). "Stereolab, Britain's Clever Post-Rock Innovators, Want to Capture Ears Again". The New York Times. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2019.